Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Abu Sayyaf dödade kanadensisk man i gisslan i Filippinerna

Från 2016
Uppdaterad 14.06.2016 16:48.
Polisen på ön Jolo i södra Filippinerna hittade ett halshugget huvud som tros ha tillhört den mördade kanadensaren Robert Hall
Bildtext Polisen på ön Jolo i södra Filippinerna hittade ett halshugget huvud som tros ha tillhört den mördade kanadensaren Robert Hall
Bild: EPA/BEN HAJAN

Jihadistgruppen Abu Sayyaf har dödat en kanadensisk man som hållits som gisslan. Robert Hall kidnappades för nio månader sedan i södra Filippinerna.

Robert Hall var redan den andra i gisslan som Abu Sayyaf har dödat inom ett par månader. Den andra kidnappade kanadensaren, John Ridsdel, dödades i april.

En norsk man och en filippinsk kvinna hålls fortfarande som gisslan sedan de kidnappades tillsammans med Hall och Ridsdel på ön Samal i september i fjol.

Jihadisterna krävde nära sex miljoner euro i lösen för Hall som mördades efter att tidsfristen löpte ut på måndag.

Tillträdande president utlovar hårdare tag

- Vi fördömer kraftigt det brutala och meningslösa mordet på Robert Hall, en kanadensisk medborgare, sedan han har hållits fången av Abu Sayyaf i Sulu i nio månader, säger Filippinernas president Benigno Aquino i ett uttalande.

Kanada hade också fått uppgifter om att både Hall och Ridsdel dödats på ön Jolo i ögruppen Sulu där de hölls fångna.

Alla försök att finna de kidnappade har misslyckats och den tillträdande presidenten Rodrigo Duterte har lovat ännu hårdare tag mot den muslimska rebellgruppen som varit aktiv sedan 1990-talet.

Abu Sayyaf har sin bas på Jolo i södra Filippinerna. Gruppen är ökänd för kidnappningar, utpressning och halshuggningar.

Diskussion om artikeln