Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Ensamma barn far illa på väg till drömmarnas Europa

Från 2016
Uppdaterad 14.06.2016 13:37.
Två pojkar sitter vid havet utanför ett flyktingläger i Grekland.
Bildtext Två pojkar sitter vid havet utanför ett flyktingläger i Grekland.
Bild: EPA/SIMELA PANTZARTZI

Antalet ensamkommande barn som flyr till Europa ökar. Från januari till slutet av maj har mer än 7 000 ensamkommande flyktingbarn anlänt och Unicef varnar för att det här kan vara bara toppen på isberget.

Det finns omkring 235 000 flyktingar i Libyen och bland dem finns det tiotusentals ensamkommande barn. Ett barn av fyra flyr utan en vuxen familjemedlem och de löper extra stor risk att råka ut för fara, internering, tvångsarbete och sexuellt utnyttjande.

Fram till slutet av maj i år har antalet ensamkommande barn fördubblats till 7 000 på den farliga flyktrutten från Nordafrika över Medelhavet. Enligt den internationella flyktingorganisationen IOM är nio av tio barn på båtarna på flykt på egen hand utan vuxna släktingar. Risken för drunkningsolyckor är så stor att de flesta familjer inte vågar ta den rutten.

Våld, tvångsarbete och prostitution

Barnen far illa längs med hela sin flyktrutt. Barnen blir tvungna att förlita sig på människosmugglare och det är vanligt att barnen under resans gång ska förtjäna ihop pengar för följande etapp. Då kan de hamna i slavliknande förhållanden, utsättas för sexuella övergrepp eller prostituera sig för att få ihop pengar.

Italienska socialarbetare uppger att både flickor och pojkar utnyttjas sexuellt i Libyen. En del flickor som blivit våldtagna är gravida då de anländer till Italien.

Många barn undviker att registrera sig hos lokala myndigheter, både för att de inte litar på myndigheterna och för att de inte vill riskera att bli hindrade från att fortsätta sin färd. Därför blir de tvungna att klara sig på egen hand.

Unicef: Europa borde värna om barnens rättigheter

Också efter att barnen anländer till ett europeiskt land där deras asylansökan behandlas, hamnar barnens rättigheter i kläm. Unicef påpekar att asylprocesserna kan ta upp till två år och under långa tider bor många barn i anstaltsliknande förhållanden. Alla barn har inte heller möjlighet att gå i skola.

Redan nu har flera hundra tusen barn flytt till Europa och flera barn är på flykt med Europa som mål.

Unicef påpekar att FN:s barnkonvention gäller alla barn, också flyktingar. Det betyder att alla länder som barnen reser igenom eller vistas i har ett ansvar att se till att barnen får det skydd som behövs.