Hoppa till huvudinnehåll

X3M

X3M:s festivalsherpor guidar dig till festivaltopparna

Från 2016
festival
Bildtext Har du svårt att festivälja?

Har du svårt att festivälja festival? Misströsta ej - här är Kjell Simosas, Pernilla Karlsson, Fredrika Lindholm och Petter Sandelins favoritfestivaler.

Kjell Simosas

Festivalprofil i tre ord: ”Med på allt”.

Kjell Simosas
Bildtext Kjell är snäll. Han måste ju vara det om det till och med rimmar!
Bild: Claudia Rybin/Yle

Kjell lyssnar på …

- Heavy, rock och punk. Så Slayer, Bad Religion, Led Zeppelin för att nämna några. Också 90-tals rap såsom N.W.A. Dessutom gillar jag dyster musik som till exempel Leonard Cohen och Nick Cave.

Kjells favoritfestivaler är …

Tuska - Helsingfors snällaste festival (1-3.7)
- Den festivalen har jag varit mest på och det har varit jätteroligt! I år ser jag fram emot bland andra Behemoth, Tsjuder och Kvelertak. Jag har oftast varit ganska snäll på Tuska. En gång såg jag ett ungt par knasa under ett träd. Ibland ser man Pekka Pouta i moshpiten.

- Moshpitarna är inte farliga i Finland, om man ramlar omkull så hjälper folk dig upp. Enligt poliserna är Tuska Helsingfors lugnaste festival. Det är inte alls skrämmande på Tuska och där är aldrig några slagsmål. Alla hevare är snälla, härliga och gulliga. Hevare är välkomnande, du måste inte se ut som dem och behöver inte lyssna på samma band som dem. Hevare berättar och lär andra gärna. Därför är det så bra på Tuska - det är så bra stämning.

Kjell rekommenderar Tuska till …

- Alla. Om du lyssnar på någon form av tyngre musik så är Tuska för dig. Det är ju inte bara death metal-”örina” på Tuska, utan där spelas också mer melodisk heavy. Men om du bara tycker om klubbmusik så kanske du inte får så mycket ut av Tuska.

Roskilde - alltid på pulsen (25.6-2.7)
- Jag var där tre år i rad 2004, 2005, 2006. Trots att jag lyssnar på tung musik så tycker jag jättemycket om festivaler som har precis alla genrer - från en gubbe med dragspel till black metal. Roskilde är alltid helt på pulsen, de har de artister som håller på att slå igenom just då. Samtidigt har de gamla klassiker såsom Springsteen, Metallica och Rolling Stones. De har kanske inte de största namnen inom alla genrer, men definitivt de intressantaste. Roskilde ain’t seen the last of me!

Kjell rekommenderar Roskilde till …

- Roskilde skulle jag rekommendera till vem som helst, från hipsters som köper vinyler och är grymt insatta till sådana som bara lyssnar på mainstream radiomusik. Det finns garanterat något för alla på Roskilde!

Brutal Assault - där allting funkar (10-13.8)
- Denna festival är kanske lite större än Tuska och ordnas i Tjeckien i en liten stad som heter Jaroměř. Den ordnas för den 22:a gången i år och jag har besökt den två gånger tidigare. Det är en metalfestival som fokuserar på de tyngre genrerna såsom black metal, death metal, trash metal och doom metal. Banden är inte lyssnarvänliga för den oerfarne. Det spelas jättebrutal musik, men trots det så är människorna jättesnälla - alla är kompisar. Dessutom funkar allt det praktiska: inga köer och inget strul med kontanter (du betalar med biljetter). Allt är billigt och mat finns det mycket av, till och med för veganer.

Kjell rekommenderar Brutal Assault till …

- Definitivt till den som tycker om metal och sådan musik som kanske inte når Finland. Och om man dessutom inte har mycket pengar att sätta på festivalbesök så är den här festivalen bra då en fyra dagars biljett bara kostar ca 80 euro.

Pernilla Karlsson

Festivalprofil i tre ord: "En svettig livsnjutare".

Pernilla Karlsson solar med Ålands flagga i handen
Bildtext Sommar och sol, då är allting bra!
Bild: Claudia Rybin/Yle

Pernilla lyssnar på …

- Jag lyssnar nog lite på allt förutom heavy och hårdrock. Och så tycker jag inte heller om indiemusik och små band. Man borde ju förstås understöda dem, men jag tycker oftast att de är ganska skit. Jag lyssnar främst på mainstream - sådant som vi spelar på Radio X3M.

Pernillas favoritfestivaler är …

Ruisrock - inga barn! (8-10.7)
- Den är bra i alla väder, det är en passligt lång festival och de är duktiga på att fördela artisterna jämnt under dagarna. Och så brukar köerna vara korta. I år ser jag fram emot Years & Years och Jack Ü. Men om jag ska vara helt ärlig så far jag inte dit för musiken ... Jag gillar att bunkra i samma tält som Fredrika Lindholm.

- Många hatar vägen från parkeringsplatsen till området, men jag älskar den! Då hinner man få upp stämningen och se hur folk försöker gömma sina flaskor. Nuförtiden finns det dessutom en pausrestaurang på vägen. En gång så hånglade jag bakom en stor ek och tappade bort alla mina kompisar - det är festival bara en gång om året!

Pernilla rekommenderar Ruisrock till …

- Alla utom barn. Det är väl förbjudet för barn? Därför tycker jag också om det. Där finns inga barn! Kanske inte pensionärer heller? Förra året tror jag att man kom in gratis om man var typ över 70 ... Det finns en orsak för det, de ska inte vara där!

Rock Off - där alla blir ett (22-30.7)
- Rock Off är roligt till och med när ens pojkvän är otrogen under själva festivalen! Det är den bästa festivalen för ett brustet hjärta. Åland är så jättelitet så man får känslan av att alla blir ett där. Dessutom är man ju så sällan på Åland, så det är en bra orsak att besöka. Jag älskar också coverbandet Farbror fläsk som alltid spelar där. Sist men inte minst är det skönt att det aldrig finns någon risk att det blir slutsålt.

- I år ser jag ser fram emot Tungevaag & Raaban och 5ive på Rock Off.

Pernilla rekommenderar Rock Off till …

- Barnfamiljer och kompisgäng som inte ses så ofta. Det är en liten festival så det är mysigt där. Det är ett bra ställe att återförenas med människor på eftersom man kan ju inte rymma därifrån. Jag rekommenderar Rock Off också till seglare, för det är ju superenkelt för dem att ta iland där.

På Pernillas festivalönskelista ...

Pori Jazz - överraskar med guldkorn (9-17.7)
- Jag skulle vilja fara till Pori Jazz. Jag har aldrig varit där eftersom Björneborg är så långt borta, vem tar nu sig till Björneborg? Och så brukar det vara en ganska jämntjock lineup. Men de har en del riktiga guldkorn också, som i år: Lauryn Hill, John Newman och Seinabo Sey skulle vara kul att se. Om inte i år så kanske sen när jag fyller 30?

Fredrika Lindholm

Festivalprofil i tre ord: ”Fjong i kalsongerna”.

Fredrika Lindholm
Bildtext Fredrika på festival i ett nötskal!
Bild: Claudia Rybin/Yle

Fredrika lyssnar på …

- Lite allt, mycket mainstream och partymusik, men också okända singer-songwriter-typer som sjunger ångestfyllda kärlekslåtar. Lite som Ed Sheeran men inte Ed Sheeran. Sångtexter är väldigt viktiga - kan jag inte relatera till dem kan jag inte lyssna på låten.

Fredrikas favoritfestivaler är …

Ruisrock - musiken spelar ingen roll (8-10.7)
- Jag älskar Ruisrock och det sjuka är att jag inte ens bryr mig om vad det är för band är eller vilken musik som spelas - jag vill ändå fara dit. Jag får inte göra reklam, men det finns ett tält där som enbart serverar min favoritdrink. Där brukar jag bunkra hela festivalen med Pernilla Karlsson och höra lite av musiken i bakgrunden. Och sist men inte minst, vem älskar inte Åbo?!

Fredrika rekommenderar Ruisrock till …

- Alla levande människor och djur. Inte barn. Vad var det vi såg för djur en gång? Inte en tvättbjörn, men något åt det hållet. Ja! En mårdhund! Den stod där vid stängslet och stirrade på oss.

Rock Off - finlandssvenskar instängda på en ö (22-30.7)
- Åland är ju najs, men bara på Rock Off. Bara finlandssvenskar instängda på en ö - det blir inte mycket bättre än så! Mycket svensk musik brukar det vara, och svensk musik är bäst! Rock Off är dessutom ungefär samtidigt som min födelsedag, så det gör det ännu bättre. Jag kommer inte ens ihåg hur många gånger jag varit på Rock Off. Alla gånger blandas ihop. En gång så hånglade jag i en hiss och killen tryckte på stoppknappen.

Fredrika rekommenderar Rock Off till …

- Alla människor i hela världen. Utom barn och djur.

På Fredrikas festivalönskelista ...

Flow Festival - den flyktiga festivalen (12-14.8)
- Flow är en festival jag alltid velat gå på, men jag har alltid haft något annat inbokat. Flow har alla artister jag skulle vilja se. I år hoppas jag på att kunna fara till Flow. Jag ser mest fram emot Mura masa, Sia, men definitivt mest Mura masa. Jag diggar alla Mura masas låtar.

Petter Sandelin

Festivalprofil i tre ord: "First three songs (no flash)*

Petter Sandelin från Yle
Bildtext *På festival trivs Petter allra bäst i fotodiket framför scenen. Att få en bra artistbild är lite som en actionsport. Du måste armbåga dig till exakt rätt ställe och när det blir det perfekta läget för en snygg bild så kommer det aldrig igen. Petters motto är anvisningarna som alltid är upptejpade vid sidan om scenen: FIRST THREE SONGS. NO FLASH.
Bild: Märta Westerlund / Yle

Petter lyssnar på ...

- Uppväxt på blackmetal och nyfrälst av Kanye West. Gillar arga kvinnor som sjunger om hur svårt livet är.

Petters favoritfestivaler är ...

H2Ö - Rusirocks lillebror (22-23.7)
- Det här är en festival jag själv är nyfiken på. Det roligaste med att gå på festival är ju att upptäcka nya band. Det kan man verkligen göra på H2Ö på Ruissalo i Åbo. Det här är Ruisrocks alternativa och mysiga lillebror. Enda sedan festivalens första år 2014 har jag tänkt åka. Kanske blir det av i år.

- På H2Ö spelar band jag aldrig hört om med fantasiväckande namn som Hell Cat, Trio Tetris och Reindeer Kalashnikov. Det bästa med en festival är ju veckan efter, när man sitter och lyssnar igenom alla nya fynd och drömmer sig tillbaka. Ett stort namn jag själv vill se är det svenska psykadeliska rockbandet Dungen.

- Stämningen verkar fantastisk. Kolla in bilderna på webbsidan så fattar du. H2Ö lär också vara nyvalda vänsterpartiordföranden Li Anderssons favorit. Kanske Alexander Stubb borde besöka festivalen nu när han har lite extra fritid?

Petter rekommenderar H2Ö till ...

- För den som älskar musik och vill bli överraskad.

Provinssi - för alla smaker (30.6-2.7)
- Om det finns en artist jag vill se i sommar så är det nog rapparen Action Bronson på Provinssi. Han har en så otroligt skön stil och är helt enkelt en av världens bästa rappare just nu. Kolla in hans freestyle på Funkmaster Flex så förstår du vad jag snackar om. Så tajt att lurarna flyger.

- Provinssi och jag har en lång och passionerad historia. Det var här jag såg Rage Against the Machine 2000 och hoppade så att benen höll på att flyga av. Det var här jag den enda gången i mitt liv var med om att polisen delade ut öl till festivalbesökare. Det var här Patti Smith sjöng för björkarna. Provinssi är den traditionella festivalen med tältområde och musik för alla smaker.

Petter rekommenderar Provinssi till ...

- Provinssi är festivalen för den som vill hångla i tält, få lera mellan tårna och överleva tre dagar på pyttipanna.

Kolla in vår lista över sommarens maffigaste festivaler, kompletterad av fullständiga lineups!

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln