Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Evira: Gömda allergener i vart tionde livsmedel

Från 2016
Uppdaterad 14.06.2016 18:52.
Choklad
Bild: Tero Kyllönen

Vart tionde livsmedel som innehåller allergener saknar varningar om det på förpackningarna. De nämns inte heller i innehållsförteckningen, visar en samnordisk undersökning.

Forskarna letade efter bland annat mjölk, nötter, ägg och gluten i produkter där de här allergenerna inte fanns med i innehållsförteckningen. Sammanlagt över 350 produkter undersöktes.

Det visade sig bland annat att det fanns mjölkprotein i 12 procent av produkterna där det varken skulle finnas mjölk eller spår av mjölk enligt innehållsförteckningen. Det här var särskilt vanligt i choklad och bageriprodukter.

Kan leda till allvarliga allergiska reaktioner

Resultaten innebär att tusentals mjölkallergiska barn och vuxna riskerar att reagera på var fjärde chokladprodukt och var tjugonde bageriprodukt som inte anger mjölk i ingrediensförteckningen, säger specialforskaren Minna Anthoni på livsmedelssäkerhetsverket Evira. Anthoni har lett projektet.

- Det är mycket viktigt att företag förstår att mjölkallergi kan leda till lika allvarliga reaktioner som jordnöt och nötter,

Choklad en problematisk produkt

Chokladen visade sig överlag vara problematisk. Vissa chokladprodukter som hade en varning för spår av mjölk, hasselnöt eller jordnöt innehöll så höga halter av någon av allergenerna att hälften av allergikerna kunde få en allergisk reaktion.

Enligt Evira måste allergikerna kunna lita på förpackningarnas märkningar. Evira kräver därför att livsmedelsföretagen förbättrar rutinerna kring märkningen, hanteringen av allergener och inköp av råvaror.

Diskussion om artikeln