Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Sound of Music på Raseborg – samma men ändå inte

Från 2016
Uppdaterad 19.06.2016 20:22.
Sarah Nedergård står med en gitarr i handen och barn runt omkring sig.
Bildtext Maria (Sarah Nedergård) och barnen i familjen von Trapp.

Patricia Korenius står på scenen i år och gjorde det också för 23 år sedan då The Sound of Music spelades på Raseborgs sommarteater. Då spelade hon barn, nu är hon nunna.

På onsdag (22.6) har musikalen The Sound of Music premiär på scenen vid Raseborgs slottsruiner. Patricia Korenius förbereder sig för en ny roll den här gången.

År 1993 spelade hon den talförda lilla flickan Birgitta von Trapp. I år ska Patricia Korenius axla rollen som syster Sophia.

- Det känns riktigt bra. Nunna passar nog bättre nu, säger Patricia Korenius skrattande.

Jennifer Karlsson, Minea Korenius och Patricia Korenius.
Bildtext Jennifer Karlsson, Minea Korenius och Patricia Korenius står alla på scenen på årets sommarteater i Snappertuna.
Bild: Yle/Christoffer Westerlund

Med sig på scenen har hon sin dotter, Minea Korenius. I år är det hennes tur att spela ett av barnen i familjen von Trapp.

Årets produktion vill slå alla tiders rekord

Trots att det är samma berättelse och samma musikal som för 23 år sedan, är årets teater helt annorlunda, säger Patricia Korenius.

- Koreografin och scenografin är annorlunda. Och så är det andra människor som är med.

År 1993 gjorde The Sound of Music rekord på Raseborgs sommarteater. Det var samma år som scenen brann upp tre dagar innan premiären. Den sommaren såg ungefär 20 000 personer pjäsen. Ingen annan pjäs har lockat mera folk under sommarteaterns historia.

Leif Wadenström håller i Sarah Nedergårds hand.
Bildtext I år spelas huvudrollerna i The Sound of Music av Sarah Nedergård och Leif Wadenström.

Målet är att slå rekord igen, säger Jennifer Karlsson som spelar baronessan Elsa Schraeder.

- Vi är nu uppe i 5 000 bokade biljetter. Det är ganska mycket grupper som har bokat biljetter i år, säger Karlsson som också jobbar på västnyländska ungdomsringens kansli.

Under de åren som hon har jobbat på kansliet har det aldrig hänt att så många biljetter är bokade så långt före premiären.

Svårt att låta bli att vara med

Många av de som är involverade i Raseborgs sommarteater jobbar med produktionerna år in och år ut. Enligt Patricia Korenius är det svårt att hållas borta från sommarteatern när man en gång blivit biten av teaterflugan.

Minea Korenius säger att det är roligt att vara med i teatern.

- Gemenskapen är fantastisk. Det är som en andra familj. Och så är det roligt att stå på scen, säger Jennifer Karlsson.

Ingen av dem har drabbats av nervositet inför premiären ännu. Samma dag som premiärenär så pirrar det nog lite extra i magen, säger Patricia Korenius.

40 personer på scen

Raseborgs sommarteater firar 50-årsjubileum med The Sound of Music. Regissören är samma som förra gången, Ingåbon Sven Sid. Totalt medverkar cirka 40 amatörskådespelare och orkestern består av sju personer under ledning av Teddy Granroth.

Regissören Sven Sid.
Bildtext Sven Sid regisserade musikalen år 1993 och gör det igen i år.

Huvudrollerna Maria och kapten von Trapp spelas av Sarah Nedergård och Leif Wadenström. Catrine Krusberg är koreograf och Petri Horttana står för scenografin.

The Sound of Music på Raseborgs sommarteater har premiär den 22 juni och totalt visas 20 föreställningar fram till den fjärde augusti.
Artikeln uppdaterades 19.6 klockan 20.22. I artikeln stod det tidigare felaktigt att branden på sommarteaterns scen år 1993 orsakades av ett åskoväder.

Radio Vega Västnyland

7:31

Diskussion om artikeln