Hoppa till huvudinnehåll

Vega

Malin Sund: Sveriges första kvinnliga professor i kirurgi

Från 2016
Uppdaterad 15.08.2016 10:20.
Malin Sund
Bildtext Malin Sund, Sveriges första kvinnliga professor i kirurgi sommarpratar i Radio Vega 26.7 2016.
Bild: Malin Sund

Malin Sund som är bördig från Uleåborg och Karleby, bor idag i Umeå och är Sveriges första kvinnliga professor i kirurgi med inriktning på cancerkirurgi. Det är en titel som hon inte är helt förtjust i.

Tänk att Sverige, som är ett av världens mest jämlika länder, inte har haft kvinnliga professorer i kirurgi före 1993.

För Malin Sund är professuren ett naturligt steg i den yrkesbana hon har valt och hon förvånar sig över all mediauppmärksamhet då hon fick utnämningen. Hon valde inte yrket för att krossa glastak.

Malins yrkesval blev klart redan då hon var barn och katten Nicke klämde tassen i en dörr. När hysteri utbröt i familjen och olika förslag haglade om hur katten skulle avlivas, blev Malin kall och lugn, tog upp katten och undersökte tassen och konstaterade att inga synliga skador har uppstått. Katten lugnade ner sig och vandrade iväg utan att halta till allas förvåning. Det var då Malins mamma sa att Malin borde bli läkare.

Första slipsen

För några år sedan blev Malin Sund invald i en prestigefylld förening för professorer i kirurgi i Europa. Föreningen har cirka 250 medlemmar varav 10 kvinnor och man väljs in på rekommendation av redan invalda medlemmar. Vid intagningen förlänas de nya medlemmarna ett diplom och en slips.

Den gången som Malin blev medlem anslöts ytterligare 2 kvinnliga kirurger i föreningen. För varje slips som delades ut till de kvinliga medlemmarna blev det mera pinsamt för den gamle ordföranden som till sist utbrast: Vi måste göra något åt dessa förbaskade slipsar.

Idag förlänas de nya kvinnliga medlemmarna ett diplom och en scarf, så det går tydligen att förändra även de starkaste manliga bastionerna även om det har tagit länge. En av Malins förebilder är kirurgen James Berry som levde på 1700-talet. Först efter hens död kom det fram att hon var en kvinna.

Operationssalen är en av de mest rofyllda platserna jag vet

De flesta som kommer in i en operationssal har inget minne av ingreppet eftersom patienten oftast är nersövd. I Malin Sunds sommarprat får vi komma in i operationssalen och uppleva hur det går till i vaket tillstånd, vem som gör vad och hur operationssalen är som arbetsplats. Hon berättar också om forskningsfusk och vem som lämpar sig och vem som inte passar till yrket.

Enbart ett tekniskt kunnande räcker inte. Man måste ha kvar humanismen och empatin i sin kirurgi!

Vilken sorts musik det lyssnas på i en operationssal får vi reda på i Malin Sunds sommarprat. En del av den musiken spelar hon i sitt sommarprat.

Här kan du lyssna till en musikfri podcast även utomlands.

Här är listan på alla vegas sommarpratare 2016

Malin Sund 2016

Programmet är inte längre tillgängligt

Vegas sommarpratare 2016

Diskussion om artikeln