Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

WHO: OS kan ordnas normalt trots zika

Från 2016
År 2016 ordnas sommar-OS i Rio de Janeiro.
Bildtext OS i Rio de Janeiro börjar i augusti. De stora mängderna utländska besökare har lätt till oro över att zikaviruset kan spridas till nya områden via smittade OS-resenärer.
Bild: EPA/Alex Ferr

OS i Rio ökar inte risken för att zikaviruset ska spridas internationellt, uppger världshälsoorganisationen WHO. Men intensivare bekämpning behövs under OS.

Olympiska spelen i Rio de Janeiro i Brasilien ökar inte risken för att zikaviruset ska spridas internationellt, uppger WHO i en ny rapport.

Enligt rapporten behöver OS i Rio därför varken flyttas, inhiberas eller senareläggas.

Rapporten är sammanställd av en oberoende expertpanel som svar på ett öppet brev från 150 forskare och experter, som krävde att OS borde flyttas eller senareläggas.

Enligt dem finns en risk för att OS resenärer sprider zika till områden där sjukdomen tidigare inte har funnits.

De ifrågasatte också om WHO kan hålla sig neutral i frågan då organisationen är spelens officiella samarbetspartner.

Ökade åtgärder mot spridning

Enligt WHO:s rapport kan OS ordnas normalt trots zika-epidemin.

Rapporten kommer ändå med en rad rekommendationer. Bland annat borde myndigheterna i Brasilien trappa upp åtgärderna för att förhindra spridningen av zika på orter där stora mängder OS-besökare kommer att vistas.

Zika sprids av myggor och åtgärder som har minimerat deras möjligheter att föröka sig i närheten av bebyggelse uppges redan ha gett en del resultat.

WHO upprepar också rekommendationen om att gravida och kvinnor som planerar att skaffa barn inom kort inte ska resa till OS.

Kan leda till fosterskador

Zikaviruset orsakar zikafeber som inte för med sig allvarligare symptom än bland annat feber, utslag och muskelvärk. Sjukdomen ansågs därför länge vara ofarlig.

kvinna med barn som har mikrocefali i Brasilien
Bildtext 20 gånger fler fall av mikrocefali än normalt rapporterades i Brasilien i fjol.
Bild: EPA/Percio Campos

Zikafeber har ändå ifjol kopplats till utvecklingsstörningen mikrocefali i fall där modern har insjuknat under graviditeten.

Mikrocefali är en störning i fostrets utveckling där hjärnan inte växer normalt och det orsakar bland annat nedsatt kognitiv förmåga och hjärnskador hos barnet.

Zika-epidemin har spridit sig till stora delar av Sydamerika och Mexiko. Framförallt i Brasilien har det lätt till att mikorcefali har ökat explosionsartat.

I fjol rapporterades över 3 000 barn ha fötts med mikrocefali, vilket är ungefär 20 gånger fler än medeltalet i Brasilien.

Diskussion om artikeln