Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Fel i Google maps - öar i Korpo skärgård har bytt plats

Från 2016
Uppdaterad 16.06.2016 08:49.
Kartfel.
Bildtext Konturlinjerna visar var öarna egentligen ligger.
Bild: Google / kartdata: Google / konturer: Yle

På Googles populära kartsida ligger en tredjedel av Hjortö ovanpå grannön Hässlö och flera mindre holmar i närheten har också bytt plats eller försvunnit. En navigationsexpert är oroad över felet eftersom det finns folk som navigerar med Google maps på havet, fastän det inte är att rekommendera.

- Först undrade jag vad det var frågan om, sedan tyckte jag att det var lätt humoristiskt att någon bara har plockat bort en tredjedel av holmen. Och lätt störande är det ju, kommenterar Gunnar Tång som bor på Hjortö på sommaren.

Hjortö ligger alltså i Korpo skärgård i Pargas.

Tång tillägger att det är helt vanligt att folk som planerar att besöka hans familj använder Google maps för att kolla upp vart de ska.

- I sommar har vi nog extra mycket att förklara, tillägger han.

Lyckligtvis bor han ändå inte på den norra delen av Hjortö som verkar ha flyttat plats till grannholmen.

Hjortö i Korpo skärgård
Bildtext Hjortö.

Mänskligt misstag?

Tång tror att kartfelet handlar om ett mänskligt misstag. Det är också möjligt att ett dataprogram hos Google har placerat ut öarna fel.

- Den del av Hjortö som har hamnat på grannholmen har satts dit så exakt som möjligt. Strandlinjen stämmer nästan helt och hållet.

Google maps så kallade satellitkartor består av många kombinerade satellitbilder och flygbilder. Åtminstone en sådan här bild verkar alltså nu ha placerats på fel ställe i Korpo skärgård.

Tång säger att felet dök upp relativt nyligen efter en uppdatering av kartmaterialet.

De rätta konturerna.
Felaktig satellitbild.
Jämförelse av två bilder: Här kan du jämföra den felaktiga flygbilden med de korrekta konturerna.
Bilder: Google / kartdata: Google (vänster), Google / kartdata: Google (höger)

Yle Nyheter skickade flera frågor till Google. Bland annat vad kartfelet beror på och hur vanligt det är med liknande fel, men vi fick inga svar på våra frågor.

Navigationsexpert kritisk

- Det är realistiskt att tänka sig att folk använder Google maps för att navigera på sjön fastän det inte är meningen. Det är tyvärr dagens melodi, säger äldre konstapel Richard Vaenerberg vid Helsingfors båtpolis. Han är också styrelsemedlem i Finlands navigationsförbund.

Men Google maps lämpar sig alltså inte särskilt väl för navigation på hav och insjöar i Finland eftersom kartmaterialet inte är så exakt, och bland annat saknar uppgifter om grund, farleder och hur djupt vattnet är.

Tröskeln att använda karttjänsten är ändå låg eftersom den är gratis och finns förinstallerad på många smartmobiler.

- Det är också trendigt att förlita sig på elektroniska apparater. Många har börjat slarva med att använda sjökort, kommenterar öbon Tång.

Det är tyvärr dagens melodi att använda Google maps när man rör sig till sjöss.

äldre konstapel Richard Vaenerberg

Vaenerberg kan bekräfta det här. Han har under sina patrulleringar i huvudstadsregionen sett många båtförare som navigerar till sjöss utan sjökort. Varken elektroniskt eller papperssjökort.

- Man kan då klara sig väl om man har tur. Men det är ganska bedrövligt hur lite man bryr sig om sin egen och andras säkerhet.

Han berättar att han också har lagt märke till folk som har navigerat till havs med hjälp av telefonkataloger, men det var vanligare förr.

- Google maps är en modern version av samma fenomen, förklarar han.

Själv rekommenderar äldre konstapel Vaenerberg att man använder traditionella sjökort av papper eftersom de inte kan drabbas av plötsliga tekniska fel.

Nöjer sig inte med en mindre ö

Öbon Gunnar Tång väntar för sin del ännu på att hans ö ska bli hel igen.

- Jag vill att Hjortö ska återförenas med sig själv.

Google bekräftar för Yle Nyheter att man nu jobbar på att lösa kartfelet. Mer än så får vi inte veta. Det här är Tång kritisk till och efterlyser mer öppenhet.

- Jag tycker inte om att Google ofta låter bli att kommentera sina göranden och låtanden. Det skulle ju inte behöva avslöja några stora affärshemligheter.

Han preciserar att vanliga företag inte har råd att bete sig så här.

Vad tycker du om kartfelet? Har du lagt märke till liknande fel någon annanstans? Och hur navigerar du till sjöss? Kommentera gärna under artikeln.

Diskussion om artikeln