Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Osborne varnar brexitanhängarna för stora nedskärningar

Från 2016
Uppdaterad 15.06.2016 12:16.
George Osborne höll ett tal om EU-omröstningen i Bournemouth 3.6.2016
Bildtext George Osborne höll ett tal om EU-omröstningen i Bournemouth 3.6.2016
Bild: EPA/WILL OLIVER

Storbritanniens finansminister George Osborne varnar för att det blir aktuellt med en nödbudget om britterna röstar för att lämna EU. EU-motståndarna inom hans eget parti kontrade genast med att de skulle blockera en sådan budget.

Om britterna nästa torsdag röstar för att lämna EU så kommer det att tvinga fram skattehöjningar och nedskärningar bland annat inom försvaret och hälsovården, varnade finansminister Osborne.

Enligt Osborne skulle det skapa ett hål motsvarande nästan 38 miljarder euro i de brittiska finanserna om man lämnade EU.

- Det här är inte varningar bara från en finansminister från Konservativa partiet, det här är riktiga pengar ute i den riktiga världen och det här är det oåterkalleliga beslut som vi står inför nästa torsdag, sade Osborne.

Osborne bygger sina uppgifter på en rapport från forskningsinstitutet Fiscal Studies. Enligt den rapporten skulle brexit tvinga fram sparåtgärder åtminstone under ett eller två år efter att landet lämnat EU.

"Finansministerns position skulle bli ohållbar"

En grupp på 57 parlamentariker från Tories (Konservativa partiet) som alla vill lämna EU satte genast in en motstöt. De meddelade att de skulle blockera en sådan nödbudget från Osborne.

- Om han skulle gå vidare med de här förslagen skulle finansministerns position bli ohållbar, sade de 57 parlamentarikerna i ett pressmeddelande.

De senaste opinionsmätningarna har visat ökat stöd för ett brittiskt utträde ur EU. Flera mätningar har till och med visat en klar ledning för lämnasidan.

Dessutom gick landets största dagstidning The Sun igår tisdag ut och tog ställning för att landet ska lämna EU. Med cirka 1,7 miljoner läsare per dag har tidningen rätt stort inflytande.

Men många bedömare har påpekat att brittiska opinionsmätningar ofta varit otillförlitliga och att många av de tillfrågade fortfarande uppger att de inte har bestämt sig för hur de ska rösta.

Diskussion om artikeln