Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Musik vid havet - musikfestival för sommargäster och ortsbor

Från 2016
Uppdaterad 20.06.2016 15:02.
Artistgardet under Musik vid havet 2016, fr.v.: Isaac Rodriguez, Tomas Nuñez-Garcés, Kiril Kozlovsky, Anna Rajamäki, Maija Linkola, Nonna Knuuttila och Topi Lehtipuu
Bildtext Artistgardet under Musik vid havet 2016, fr.v.: Isaac Rodriguez, Tomas Nuñez-Garcés, Kiril Kozlovsky, Anna Rajamäki, Maija Linkola, Nonna Knuuttila och Topi Lehtipuu
Bild: Ida Gribajcevic

Violinisten Nonna Knuuttila firar ett personligt jubileum då hon i år har verkat ett decennium som konstnärlig ledare för kammarmusikfestivalen Musik vid havet. Det är nu 28 gången som Ingå rustar upp för tredgarsfestivalen som utgår från Ingå medeltida kyrka som huvudsaklig konsertplats. I år har Knuuttila valt att lyfta fram Wolgang Amadeus Mozart och hans samtida.

- Mozarttemat har varit ett stående önskemål hos publiken, som består av såväl ortsbor som sommargäster. Med glimten i ögat kan man också konstatera att Mozart firar sin 260-årsfödelsedag, menar Knuuttila.

Allting är inte bara Mozart. Som en utstickare bjuder festivalen på en konsert i Degerby kyrka med musik inspirerad av judiska motiv. Det kommer sig av att huspianisten Kiril Kozlovsky är i färd med att färdigställa sin doktorsavhandling kring det judiska temat i musiken. Degerbykonsertens innehåll ingår i Kozlovskys konstnärliga del av avhandlingen.

Nonna Knuuttila berättar att tio år vid rodret har också gjort henne till Ingåbo i själen, i själva verket var hon bosatt i Ingå under ett par års tid.

Att festivalen ligger intill Helsingfors har mest fördelar, Helsingforspubliken och folk från hela huvudstadsregionen har hittat till Ingå.

- Vi har också undersökt publikunderlaget och det visar sig att publiken består av tre segment: ortsbor, sommargäster och utsocknesbesökare, säger Knuuttila.

Tidigare ingick ett konsertuppslag som kallades Carte blanche, där en Ingåbo - sommargäst eller ortsbo - stod för programvalet. Enligt Knuuttila finns det planer på att skapa något motsvarande i framtiden, om inte i samma format så via nya idéer.

Topi Lehtipuu i Ingå kyrka 17.6.2016
Bildtext Topi Lehtipuu i Ingå kyrka 17.6.2016
Bild: Hilkka Olkinuora

- En serie konserter i spännande Ingåhem med stora salonger, eller en liten vinterupplaga finns också på idéstadiet, menar Knuuttila.

Radio Vega spelar in två konserter under Musik vid havet 2016. De sänds den 28 juni resp. 5 juli. Därefter finns de också publicerade på Arenan 30 dagar.

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln