Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Spionageavslöjaren Edward Snowden intervjuas på rockfestival

Från 2016
Publik tittar på en stor skärm där Edward Snowden syns.
Bildtext Edward Snowden.
Bild: EPA

Världens mest omtalade "whistleblower" eller spionavslöjare intervjuas i slutet av juli live under den danska Roskildefestivalen, som en del av att arrangörerna valt att fokusera sitt sidoprogram på temat Mänskliga rättigheter.

Den danska Roskildefestivalen lyfter varje år upp ett specifikt tema som man anser vara värt speciell uppmärksamhet. Årets tema är ”Jämställdhet 2016: Stå upp för dina rättigheter”, med speciellt fokus på mänskliga rättigheter.

I praktiken uppmärksammas temat via workshops, via artister som The Orchestra of Syrian Musicians tillsammans med Blur-bekanta Damon Albarn, men också via en rad gäster som talar eller intervjuas kring aktuella frågor. Och nu är det klart att den amerikanska ”whistleblower”n / spionageavslöjaren Edward Snowden kommer att intervjuas live under festivalen. Det sker på tisdagen den 28e juni – via satellit, eftersom han fortfarande befinner sig på flykt i Moskva.

Edward Snowden är bekant som den tidigare CIA-agenten som 2013 läckte sekretessbelagda dokument, som avslöjade USAs jättelika hemliga övervakningsprojekt.

- Mer än någon annan har Edward Snowden gjort oss uppmärksamma på hur våra mänskliga rättigheter utmanas idag. Hans tankar och upplevelser kommer garanterat att väcka tankar hos alla som dyker upp för att lyssna på honom, konstaterar festivalens taleskvinna Christina Bilde.

Årets festival med sammanlagt 183 artister på programmet arrangeras huvudsakligen mellan den 29e juni och 2a juli, men tjuvstartar den 25e med olika förfester utanför det egentliga festivalområdet. Festivalen är redan slutsåld, och kommer dagligen att samla över 100.000 besökare till denna Nordens största rockfestival.

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln