Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Petteri Orpo: Alex Stubb fick öppen fullmakt välja ny post

Från 2016
Uppdaterad 15.06.2016 16:26.
Petteri Orpo i randig slips lyssnar då Alexander Stubb talar i hans öra under Samlingpartiets partikongress i Villmanstrand.
Bildtext Petteri Orpo och Alexander Stubb i samtal under Samlingspartiets kongress.
Bild: Petteri Paalasmaa All Over Press

Samlingspartiets nya ordförande Petteri Orpo lät förloraren i ordförandekampen, Alexander Stubb, plocka det uppdrag han föredrar bland alla dem partiet kan erbjuda.

Inget på á la carte-listan, från ministerportfölj till posten som vice talman eller utskottsordförande lockade ändå den förre partiordföranden. Han nöjer sig nu med att vara en bland många riksdagsledamöter.

- Jag hade varit redo att ta med Alexanders Stubb i min ministerkedja. Men jag högaktar Alexander Stubbs beslut, sa Orpo i dag i riksdagen.

Petteri Orpo sa också att han upplevde det som synnerligen viktigt att hitta ett nytt synligt uppdrag till Alexander Stubb.

- Vi förde en öppen diskussion, med öppen fullmakt, om alla olika alternativ, sa Orpo.

"Inte frågade jag annars bara"

Den ministerpost Orpo erbjöd var posten som utrikeshandels- och biståndsminister, och eftersom Stubbs önskemål hade högsta prioritet diskuterade han inte saken med portföljens nuvarande innehavare.

- Finns det en person med större kompetens inom utrikeshandelspolitiken, EU-politiken och internationell politik? Han hade tillfört regeringen enormt mycket, inte frågade jag honom annars bara, motiverade Orpo förslaget.

Klart är att Stubb genom att säga nej gör Petteri Orpos framtida sits mycket lättare. Orpos lockande erbjudande var till syvende och sist något Stubb måste vägra att acceptera.

För nuvarande utrikeshandels- och biståndsministern Lenita Toivakka kom nyheten om Orpos erbjudande som något av en chock. Orpo förnekade ändå att erbjudandet innebär att Toivakka inte kan fortsätta som minister.

Samlingspartiet fattar beslutet om de nya ministrarna på tisdag.

Timo Soini: "Rakryggat beslut"

Sannfinländarnas ordförande Timo Soini säger att Alexander Stubb fattade ett rakryggat beslut.

- Om kampen om ordförandeposten är hård, man talar om alternativ och behovet av ändring, så nog vore det en skröplig ändring om allt fortsätter som förut.

- Det här var ett rakryggat beslut av Stubb, och också av Samlingspartiet, säger Soini.