Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Filmrecension: Vågen - Årets bästa katastroffilm är norsk

Från 2016
Uppdaterad 17.06.2016 08:22.
Kristian (Kristoffer Joner) försöker hjälpa grannfrun att komma undan tsunamin.
Bildtext Kristian (Kristoffer Joner) försöker springa undan tsunamin.
Bild: Atlantic Film

Vågen är en klassisk katastroffilm, vi har ett fjäll som hotar rasa, vi har experten som ser det ingen annan förstår, vi har extrem förstörelse och en far som måste rädda sin familj.

Det hela börjar som en turistreklam för Norge. Höga fjälltoppar, djupa fjordar, gröna ängar och solen som glittrar på vattnet. Det är svindlande vackert.

Men mitt i paradiset väntar katastrofen. Ett fjäll med en enorm spricka. Man vet att en del av fjället kommer att rasa, man vet bara inte när.

Och när fjället rasar kommer det att skapa en enorm tsunami.

Lugnet före stormen

Geologen Kristian (Kristoffer Joner) är en av dem som övervakar Åkernes fjället. Men nu är det hans sista dag, han och hans familj skall flytta in till stan. Precis när man druckit avskedskaffet ger datorerna alarm. Grundvattnet har plötsligt sjunkit oroväckande lågt på en del ställen. ”Äsch, det är bara några sensorer som är lösa” säger chefen. ”Inget att bekymra sig om. Åk nu hem och packa klart.”

Men Kristian kan inte riktigt släppa tanken på att det är nåt konstigt med att grundvattnet sjunker. Och det inser också två av hans kolleger när de tar sig upp på fjället för att undersöka det hela lite närmare.

Fjället reagerar nämligen inte alls som man trott. Alla beräkningar visar sig vara fel.

Och så sker katastrofen. Halva fjället rasar ner i fjorden. Det dånar och brakar. Vattenmassorna skapar en tsunami som rasande tränger sig fram genom den smala fjorden.

Och Kristian befinner sig med sin dotter på en helt annan plats än hans hustru och tonåriga son.

En tsunami som sköljer över några hus
Bild: Atlantic Film

Katastroffilmens enkla uppbyggnad

Katastroffilmer har en mycket enkel och förutsägbar handling. Vi har en inledning där både karaktärerna och den hotade katastrofen (jordbävning, storm, tsunami, meteor… eller nåt liknande) presenteras.

Sedan följer själva katastrofen då allt brakar samman och till sist följer efterdyningarna. Beroende på filmbudgeten kan man sedan dra ut på de olika delarna. Vågen som är gjord med en förhållandevis liten budget har därför, helt klokt, satsat på inledningen.

Presentationen är A och O

Filmskaparna för Vågen (med manusförfattarna John Kare Raake och Harald Rosenløw Eeg) bygger upp en grundlig presentation av både huvudpersonerna och vad som händer när fjället rämnar. Så när katastrofen är ett faktum behöver vi inte se så mycket av själva tsunamin, vi har redan föreställt oss den. Och det kanske viktigaste, vi bryr oss om karaktärerna. Vi vill verkligen att de ska klara sig.

Extremt spännande blir det också då vi vet att mänskorna endast har 10 min på sig att sätta sig i säkerhet innan tsunamin slår till och musiken är just så Hollywood-dramatisk som den bara kan bli. Som åskådare kan man bara luta sig tillbaka och bita på naglarna.

Och saken blir inte sämre av att den här katastrofen är baserad på ett verkligt fjäll (Åkerneset i Storfjorden) som hotar att rasa. Men ingen vet när.

Hollywood på norska

Annars är Vågen som en katastroffilm från Hollywood. Här finns allt det vi sett i tidigare filmer. Vi har experten som anar vartåt det barkar medan ingen vill lyssna på hans varningsord. Och vi har hans chef som tycker att man inte skall oroa folk i onödan, dessutom är turistsäsongen på väg att starta.

Vi har mänskans tro på att hon, med hjälp av teknologin, kan kontrollera naturen och förutspå katastrofen.

Och så förstås den personliga och känslomässiga dimensionen. Familjefadern som ska försöka rädda sin familj.

Och det är här som Vågen skiljer sig från de amerikanska förlagorna. Kristian är inget muskelknippe som likt en Arnold Schwarzenegger med rå muskelstyrka löser problemen. Han är inte ens en MacGyver-typ som fixar och trixar. Kristian är en helt vanlig man. Lite disträ när han blir upptagen av geologianalyser.

Och utan att avslöja alltför mycket av handlingen kan jag säga att det inte är Kristian som ensam är hjälten. När katastrofen slår till måste vi nämligen samarbeta och hjälpa varandra om vi skall överleva.

Kristian (Kristoffer Joner) kramar om sin dotter.
Bild: Atlantic Film

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln