Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Många stötestenar för handikappade i Nickby

Från 2016
Handikapprådet i Sibbo testar tillgängligheten för handikappade i Nickby centrum
Bildtext Handikapprådet i Sibbo testar tillgängligheten för handikappade i Nickby centrum
Bild: Yle/Sune Bergström

Nickby centrum har många platser som är besvärliga för personer med funktionsnedsättning.

När Sibbo handikappråd på onsdagseftermiddagen kartlade tillgängligheten för handikappade i Nickby centrum, var Kenneth Ekholms ledarhund Assar nära att få tassen i kläm mellan hälsovårdscentralens automatdörr. Assar är Sibbos enda ledarhund.

- Jag tycker att alla automatdörrar borde fungera som skjutdörrar, inte som hälsocentralens, som alltför långsamt öppnar sig utåt. Det värsta för synskadade är affärer och restauranger som placerar reklamskyltar på trottoarerna där fotgängare ska gå.

Yle Nyheter Östnyland video: Sibbo handikappråd testar Nickby centrum - Spela upp på Arenan

Kenneth Ekholm deltog nyligen i en liknande rundvandring i Söderkulla centrum. Han representerar Finlands Svenska Synskadade och är medlem i Sibbo handikappråd. Kenneth ger gott betyg för K-Supermarket, S-Market och biblioteket.

- Hälsovårdscentralen i Söderkulla däremot är allt annat än handikappvänlig med massor av trappor och stigningar. Det var också svårt och trångt att röra sig i R-kiosken i Söderkulla med rullstol.

Kenneth Ekholm och hans ledarhund Assar testar trottoarkanterna vid Nickby hälsovårdscentral
Bildtext Kenneth Ekholm och hans ledarhund Assar testar trottoarkanterna vid Nickby hälsovårdscentral
Bild: Yle/Sune Bergström

Sibbo kommuns tidigare tekniska direktör Risto Mononen har som pensionär hittat en meningsfull fritidssysselsättning - han går på promenad med rullstolsburna seniorer. Mononen klarar rätt bra av att manövrera rullstolskompisen vid kantstenar.

- Men för den som inte känner till Nickby kan det vara besvärligare. Många bilister parkerar dessutom på cykel- och gångvägar till förtret för rullstolsburna eller personer med rollator eller barnvagn.

Med på promenaden var flera tjänstemän från Sibbo kommun. De antecknade alla brister som kom fram vid rundturen med tanke på förbättringsåtgärder. Allting behöver inte kosta så mycket, det kan vara fråga om litet gul målfärg vid en kantsten som syns dåligt.

Diskussion om artikeln