Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Unicef: Ensamma barn utnyttjas i läger i norra Frankrike

Från 2016
Läger i Grande-Synthe nära Dunkerque i norra Frankrike.
Bildtext Läger i Grande-Synthe nära Dunkerque i norra Frankrike.
Bild: EPA/STEPHANIE LECOCQ

FN:s barnorganisation Unicef meddelar i en ny rapport att flyktingbarn utnyttjas i de tillfälliga läger som har upprättats i Calais och Dunkerque i norra Frankrike.

I undersökningen som gjordes av Unicefs franska och brittiska avdelningar intervjuades 60 barn i åldern 11-17 år. Barnen hade flytt från sina hemländer och satt fast i flyktinglägren.

De erbjöds ingen möjlighet till undervisning och led ofta av både kyla och trötthet. Psykiska problem var inte heller ovanliga.

Intervjuerna visar att barn tvingas till slavarbete, och att sexuellt våld och tvångsprostitution är vardag i lägren. Speciellt de barn som kommer ensamma till lägren utan föräldrar eller släkt löper risk att utnyttjas eftersom de inte har pengar att betala sina resor med.

Barnen kan därmed bland annat erbjudas transport till Storbritannien och snabbare tidtabell för resan i utbyte mot vissa tjänster. De tar ibland också stora risker då de gömmer sig inne i nedkylda transportfordon.

Barnen tvingas också att bistå vid smuggling av människor till färjeterminaler.

Unicef: Barnen måste omedelbart skyddas

Unicefs avdelning i Storbritannien uppmanar den brittiska regeringen att omedelbart vidta åtgärder för att skydda barnen. Många av de barn som bor i lägren har familj i Storbritannien och skulle ha laglig rätt att ta sig dit och förena sig med sina släktingar.

Enligt rapporten fanns det i mars ungefär 500 ensamma barn i sju olika läger längs den franska kusten. Barnen hade kommit från Afghanistan, Egypten, Eritrea, Etiopien, Iran, Irak, Kuwait, Syrien och Vietnam.

Sedan juni 2015 har ungefär 2 000 ensamma barn vistats i lägren. Trots att den genomsnittliga tiden för vistelse i lägren är fem månader hade ändå vissa barn varit där i nio månader, och ett av barnen hade varit där i över ett år.

Diskussion om artikeln