Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Tågtunnel mellan Helsingfors och Tallinn får EU-stöd

Från 2016
Uppdaterad 15.06.2016 18:42.
Så här skulle det kunna se ut på Tallinns sida av Finska viken om tågtunneln till Helsingfors blev verklighet.
Bildtext Så här skulle det kunna se ut på Tallinns sida av Finska viken om tågtunneln till Helsingfors blev verklighet.
Bild: Sweco

Europeiska unionen finansierar en utredning om byggandet av en tunnel mellan Helsingfors och Tallinn.

Europeiska unionen har beviljat 3,1 miljoner euro till att utveckla trafiken mellan Helsingfors och Tallinn. Av den summan riktas knappa en miljon till att utreda byggandet av en tunnel mellan Helsingfors och Tallinn.

- Enligt en tidigare utredning kunde en järnvägstunnel mellan de två huvudstäderna vara ekonomiskt lönsam. Nu kan vi med hjälp av EU-stödet reda ut hur tunneln kan förverkligas ur teknisk, ekonomisk och social synvinkel, säger specialrådgivare Ulla Tapaninen på Helsingfors stad till Yle Uutiset.

Projektet går under namnet FinEst Link. Förutom byggnadskostnaderna och tågtunnelns ekonomiska effekter utreds också tunnelbyggets säkerhet och miljöpåverkan.

Utredningarna kring tunnelbygget ska vara färdiga i oktober 2017. År 2025 färdigställs tågförbindelsen Rail Baltica som löper mellan Tallinn och Warszawa.

Ett annat utredningsprojekt eftersträvar en förbättring av hamnarna för passagerartrafik såväl i Helsingfors som i Tallinn. Tanken är att utreda om man med mobilapplikationer kunde göra trafiken till hamnarna smidigare.

Sammanlagt beviljades 3,1 miljoner euro för projekten.

Diskussion om artikeln