Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Stolthet och passion Wales vapen i slaget om Storbritannien

Från 2016
Uppdaterad 16.06.2016 15:34.
Programmet är inte längre tillgängligt

Det handlar om den största matchen i den walesiska fotbollens historia. Inte heller för England hör slutspelsmöten med andra brittiska lag till vanligheterna. Dagens första EM-match är sannerligen speciell.

England–Wales

Grupp B, Lens, kl. 16.
Matchen sänds i TV2 och på Arenan och refereras på svenska av Christoffer Herberts.

Förutsättningar:

Att ställas mot England är det största som kan hända en walesisk idrottare. Nationens mest legendariska sportsegrar har tagits på rugbyplanen mot England, nu får fotbollsspelarna sin chans i ett stort slutspel.

Matchen är större för tre miljoner walesare än vad den är för 55 miljoner engelsmän, men lita på att inte heller England vill förlora mot lillebror. Medierna på ön har redan i ett halvår laddat för ”The Battle of Britain”.

Att England är starkare på pappret är självklart. Wales har Real Madrid-stjärnan Gareth Bale, men annars kryllar det av spelare som inte riktigt hållit för måttet i Premier League. Englands startelva i premiären gjorde den gångna säsongen 324 PL-matcher, Wales motsvarande siffra var 131.

Wales vapen är inställningen, ”vi har mer stolthet och en större passion”, som Bale själv uttryckt saken under EM.

Tabellmässigt kan Wales faktiskt säkra gruppsegern med en trepoängare mot England. Vid alla andra resultat avgörs lagens öde i B-gruppens sista omgång.

Håll koll på:

Harry Kane, England.
Misslyckad som spets i 1–1-matchen mot Ryssland i premiären. Slog oförklarligt nog de engelska hörnorna och var föremål för halvroliga engelska skämt efteråt (”matchen handlade om Sjennikoff, Glusjakoff, Smolnikoff och Getbloodykaneoff”).

Premier Leagues skyttekung med 25 mål för Tottenham har en del att bevisa om han igen får starta.

Aaron Ramsey, Wales.
Gareth Bale är planens klarast lysande stjärna, men det går också att hävda att Ramsey skulle glida rakt in i den engelska startelvan.

Arsenalmittfältaren var lysande när Wales slog Slovakien med 2–1 i premiären och spelade bland annat fram till segermålet.

Historien:

Har mötts 102 gånger genom åren (England leder med 66–14 i segrar), men de senaste åren har de inbördes matcherna varit mer sällsynta.

Wales senaste seger över England kom 1984, 1–0 efter ett mål av Mark Hughes. Efter det har lagen mötts i kvalet till VM 2006 och EM 2012, med fyra engelska segrar som följd: 2–0, 1–0, 2–0 och 1–0.

Utropstecknen:

Inte mindre än åtta spelare i den walesiska truppen är engelsmän, men har tagit vara på chansen att spela landslagsfotboll genom att representera Wales, då någon av föräldrarna eller far/morföräldrarna fötts där.

En speciell match som dessutom historiskt sett är snudd på unik, England har bara en gång tidigare mött ett annat brittiskt lag i ett slutspel, en 2–0-seger mot Skottland i EM 1996.

Frågetecknen:

Många beslut att ta för tränaren Roy Hodgson vad gäller den engelska startelvan. Vilken formation? Raheem Sterling eller Daniel Sturridge? Adam Lallana eller James Milner? Harry Kane eller Jamie Vardy? Rapporterna från det engelska lägret skvallrar ändå om att Hodgson startar med samma elva som mot Ryssland.

För Wales del är frågan om målvakten Wayne Hennessey och mittfältaren Joe Ledley är friska nog att starta. Och ska succéinhopparen Hal Robson-Kanu belönas med en plats i öppningselvan?

Möjliga laguppställningar:

England:
Hart – Walker, Smalling, Cahill, Rose – Alli, Dier, Rooney – Lallana, Kane, Sterling.

Wales:
Ward – Gunter, Chester, Williams, Davies, Taylor – Edwards, Allen, Ramsey, Williams – Bale.

Referentens tips:

Festlig inramning, stora känslor och stark laddning. Att det skulle omsättas i ett spelmässigt underhållande målkalas är föga troligt. Mer sannolikt är att walesarna snuvar storebror på poäng. 1–1.

Programmet är inte längre tillgängligt

Diskussion om artikeln