Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Westbergs Kvarkenbilder fascinerar internationellt

Från 2016
Uppdaterad 16.06.2016 11:29.
Biolog Vincent Westberg
Bildtext Biolog Vincent Westberg.
Bild: Yle/Sarah Karjalainen

Vincent Westbergs foton från Kvarkens världsarv har många följare både nationellt och internationellt. Hans bilder har till och med lockat resenärer till Kvarken. Hans intresse för skärgården härstammar ända från barndomen.

- Jag tillbringade mina somrar som barn i havsbandet i skärgården och jag har en förkärlek för den. Jag är också marinbiolog till utbildningen så jag rör mig en hel del i skärgården.

Vincent Westberg kallar sig amatör hobbyfotograf och har ett konto på Instagram som han kallar Kvarken Pictures där han delar med sig av sina bilder. Och det blir en hel del, så gott som varje dag knäpper han någon bild för att inte slappa till.

- Eftersom jag tycker om vatten och också vistas under vatten ibland så försöker jag fota ur grodperspektiv. Men jag kryper förstås också upp på landbacken och fotar det som är vackert på land.

Stenarna fascinerar

Via Instagram når Vincent Westbergs bilder publik som han inte annars skulle nå. Nu har han ett helt nätverk av folk som följer hans bilder också utanför Finland.

- Många av dem har aldrig hört talas om Kvarken eller Finland för den delen.

Det steniga i skärgården är en sak som förbryllat och fascinerat många av de utländska följarna av Westbergs bilder. De vanligaste kommentarerna berör just stenarna.

- Hur kan det finnas så många stenar, och där är en båt också. Hur kan ni köra i den där steniga skärgården?

Människans lämningar

Förutom naturen i skärgården försöker Westberg också lyfta fram människan i skärgården.

- Inte bara människan i sig utan mänskliga lämningar och historiska platser, fyrar framförallt och olika byggnader. Det tycks fascinera folk.

Westberg fotar inte Kvarken i marknadsföringssyfte. Han vill bara dela med sig av det vackra som finns här. Men trots det har hans bilder också ett visst marknadsföringsvärde för området.

- Vartefter jag har lagt upp bilder har jag märkt att folk är intresserade av Kvarken. Jag har också märkt att det fungerar som en typ av marknadsföring. Jag vet faktiskt om några som åtminstone har planerat en resa hit efter att ha sett mina bilder.

Kvarken pictures på Instagram

Diskussion om artikeln