Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Mickelsörarna lockar med historia och lugn

Från 2016
Uppdaterad 16.06.2016 13:56.
Utsikt från tornet på Kummelskär.
Bild: Yle/Sarah Karjalainen

Efter en lång båtfärd från Köklot fiskehamn i Korsholm så kommer vi fram till Kummelskär och till den före detta sjöbevakningsstationen som numera är en naturstation. Uppe i stationens torn möts man av en storslagen utsikt över Mickelsörarnas skärgård.

En del av Kvarkens världsarv är Mickelsörarna som ligger i den yttre skärgården och består av omkring 300 holmar, grynnor och skär.

Det är tredje sommaren som andelslaget Kummelskär naturstation driver den gamla sjöbevakningsstationen på Mickelsörarna. Carina Rönn, fiskeguide och delägare, tycker det är viktigt att naturstationen hålls öppen för allmänheten.

- Det här är ju en av få bemannade platser i skärgården och det är ganska mycket båtfolk som rör sig här. Många som kommer hit tycker om att det är så fridfullt och att man kommer bort från stressen, säger Rönn.

På Kummelskär finns förutom utsiktstornet även grillplats, bastu, café, naturstigar och övernattningsmöjligheter.

Yle Nyheter: Mickelsörarna lockar med historia och lugn - Spela upp på Arenan

Över 500 år gammal historia

Mickelsörarna har en lång historia och det finns bevis på att man har fiskat i området åtminstone sedan 1500-talet. Speciellt strömmingsfisket har varit viktigt, dels för egen försörjning men också för att betala skatt till den svenska kronan.

Det finns många fornlämningar kvar på öarna som jungfrudanser, kompassrosor och hyddbottnarna som fiskarna använde som övernattningsplatser. Idag är det ganska lugnt och fridfullt på Kummelskär men Tuija Warén, från Forststyrelsen, säger att det kan ha sett annorlunda ut förr i tiden.

- Hela det här området har varit fullt med fiskare och det har varit mycket rörelse även om det är svårt att förstå idag.

Hon tycker det är viktigt att vi värnar om historiska platser som Mickelsörarna.

- Om man ser på det i ett större perspektiv så hjälper det oss att förstå att det har funnits människor här före oss och även kommer att finnas efter oss, tycker Warén.

Inte bara historia

Mickelsörarna har ett rikt fågelliv men när vi går längs med naturstigen märker vi att det även finns djur som gärna håller sig närmare marken.

- Det är ett riktigt eldorado för ormar eftersom de trivs här bland fukt och stenar, men vi har inte ännu sett… men där är ju en, säger Warén och avbryter.

I gräset bredvid naturstigen ligger nämligen en huggorm och vilar. Den slingrar sig snabbt iväg när vi försöker fotografera den.

- Den hälsar oss välkommen men säger att vi ska vara försiktiga eftersom den bor här, säger Warén.

Naturstationen och caféet på Kummelskär öppnar för allmänheten lördagen 18 juni.

Diskussion om artikeln