Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Klaus Härös nya film får stort produktionsstöd

Från 2016
Klaus Härö.
Bildtext Klaus Härö. Arkivbild.
Bild: Wikimedia commons.

Finlands filmstiftelse har beviljat ett produktionsstöd på 750 000 euro till Borgåregissören Klaus Härö. Filmen Finlands kung kommer ut lagom till Finlands 100-årsjubileum.

Borgåregissören Klaus Härö regisserar Finlands kung som handlar om prins Fredrik Karl av Hessen. Finlands kung handlar om tiden strax efter att Finland blivit självständigt och landet sökte efter en kung.

Filmens händelseförlopp är koncentrerat till händelserna år 1918 - händelser som presidenterna Paasikivi och Svinhufvud ville förtiga. I filmens berättelse möts två kulturer - en ung finländare och en äldre europé. Då det nya folkets och den gamla kungaättens medlemmar möts, blir följden olika situationer som är både gripande och humoristiska.

Avsikten med filmen är att i formen av ett klassiskt drama bearbeta ett tema som bara ytligt berörs i historieböckerna samt att lyfta fram berättelser ur ett människoöde.

Fäktaren stor framgång

Finlands kung produceras av Rimbo Salomaa och har premiär 2017.

I september utsågs Härös film Fäktaren till Finlands Oscarskandidat 2015 och i december nominerades den till en Golden Globe i klassen Årets bästa utländska film.

Diskussion om artikeln