Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Dagisavgifterna höjs inte - ännu

Från 2016
Uppdaterad 16.06.2016 14:42.
Dagisbarn leker med docka
Bild: Mikael Crawford/Yle

Regeringens planer på att höja dagvårdsavgifterna skjuts framåt.

Höjningen skulle träda i kraft i augusti, men enligt Tuomo Puumala (C), ordförande för riksdagens kulturutskott, fortsätter utskottet behandlingen av ärendet i höst.

Regeringen vill höja dagvårdsavgifterna särskilt för bättre bemedlade familjer, men i praktiken gäller höjningen alla familjer.

Så här ser regeringens planer ut

I regeringsprogrammet sägs att dagvårdsavgifterna ska justeras för att ge kommunerna ett inkomstlyft på 54 miljoner euro från 2017. Lagförslaget utgick till en början från att från höjningarna träder i kraft den 1 augusti. Nu vill kulturutskottet alltså fortsätta behandlingen av förslaget.

Hur höjningen, i sin nuvarande form, skulle utfalla för olika familjer beror på inkomsterna och antalet barn. Den högsta dagvårdsavgiften är nu 290 euro för det första barnet och den skulle stiga till 354 euro. Den lägsta avgiften skulle stiga från 26 till 27 euro.

Maximiavgiften för det andra barnet är 90 procent och för det tredje barnet 20 procent av avgiften för det första barnet.

Inkomstgränserna skulle justeras

Samtidigt skulle inkomstgränserna för avgifterna justeras så, att de sjunker en aning för framförallt lågavlönade ensamförsörjare. Också mindre bemedlade familjer med två föräldrar och ett barn får en något lägre avgift. Tanken är att det här ska åtgärda de så kallade flitfällorna, det vill säga ge bättre förutsättningar att ta emot jobb.

Avgiften för dagvård på deltid är högst 60 procent av heldagsavgiften. Då handlar det om dagvård i högst 20 timmar i veckan.

290 000 familjer har barn under skolåldern i Finland, det vill säga höjningen berör ett stort antal människor.

Läs också: Regeringen skapar ny kvinnofälla