Hoppa till huvudinnehåll

X3M

Ulrika skidade 425 kilometer ensam – ”Maten inte lika god som i grupp"

Från 2016
Uppdaterad 19.06.2016 00:06.
Ulrica Fellman
Bildtext Ulrika Fellmans hund var hennes enda sällskap under 425 kilometer.
Bild: Ulrica Fellman

26 dagar tog det för Pedersörebon Ulrika Fellman att skida den 425 kilometer långa Kungsleden. Vildmarksguiden säger att leden är ett tryggt alternativ för den som inte tidigare gjort längre skidturer på egen hand.

- I början kändes det som galenskap men när jag kom in i det och verkligen började njuta kändes det helt underbart, säger Ulrika Fellman.

Ulrika bestämde sig vid nyår att det här skulle bli året hon satsar på det hon trivs med och mår bra av. Då föddes idén om att hon skulle skida Kungsleden, en ungefär 425 kilometer lång vandringsled i norra Sverige.

Vildmarksguiden säger själv att Kungsleden är ett tryggt alternativ för den som har fjällvana men inte gjort längre skidturer ensam.

Maten värre än ensamheten

Trots att Ulrika skidade Kungsleden enbart i sällskap av sin hund säger hon att ensamheten inte var ett problem.

- När folk frågar om det kändes ensamt blir jag alltid lite förvånad i och med att det inte kändes så ensamt. Det som överraskad mig var att jag i början inte njöt så mycket som jag trodde jag skulle göra. Det tog ett tag att komma in i det, just på grund av att jag gjorde turen själv. Jag var också överraskad över att maten inte alls smakade lika gott som när man äter i grupp.

Under den drygt tre veckor långa skidturen säger hon att ensamheten kändes överväldigande två dagar.

- Det värsta var vid Kvikkjokk fjällstation vid mitten av turen. Då hade jag ett antal dagar framför mig där det inte fanns någon fjällstuga där jag kunde träffa andra personer. Inför den etappen kände jag mig ensam och var väldigt känslosam och hade PMS. Då stod jag och tjöt många gånger i uppförsbacken. Dagen efter var jag på topp igen.

Ulrica Fellman
Bild: Ulrica Fellman

Pratade med hunden

Ulrika säger att en hund inte kan ersätta en annan människa men hon är osäker på om hon gjort skidturen utan hunden.

- Jag och min hund pratade ganska mycket. Jag drog vitsar och sjöng. Men en hund kan inte komma med input om var man ska lägga upp sitt tält, säger hon.

Hon ångrar ändå inte att hon valde att göra turen utan sällskap av en annan människa.

- Jag hittade ett helt nytt slags lugn och trygghet även om jag alltid uppfattat mig som en lugn person. Känslan växte under turen, småsaker som jag tidigare blivit irriterad på bekom mig inte i slutet av turen.

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln