Bonden i Skottland vill stanna kvar i EU - fiskaren vill snabbt ut
De brittiska jordbrukarna ser fler fördelar än nackdelar med EU. De brittiska fiskarna ser däremot inget gott i EU. För bägge yrkesgrupper är EU-folkomröstningen den 23 juni av enorm betydelse. De har mycket på spel – mer än vad många andra näringsidkare har.
De skotska slätterna söder om Edinburgh bjuder på fantastiska vyer. På de gröna kullarna har Nigel Miller sin boskap.
- Här har de mycket utrymme säger han när han kör oss upp längs de branta sluttningarna.
Viktigt med både whisky och lammexport
Nigel har en stor farm, den hör till de större i Skottland. Han förfogar över hela 500 hektar men så har han också mycket boskap; 900 får och 200 biffkor.
Han jobbar långa dagar och säger att verksamheten är lönsam. Åtminstone än så länge.
Men resultatet i den brittiska EU-folkomröstningen den 23 juni kan få långtgående följder för honom.
- Det börjar kännas lite skrämmande, omröstningen är så nära nu och bönder har mycket på spel. Speciellt här i Skottland där både whisky och lammexporten är viktig.
Jordbrukarna: Bättre inne än ute
Nigel är ingen stor vän av EU men han behöver stödet från EU. Han får omkring 70 000 euro i jordbruksstöd från Bryssel varje år.
- Jag litar på den gemensamma jordbrukspolitiken inom EU. Vi bör komma ihåg att när Frankrike eller Tyskland lobbar i Bryssel så lobbar de för EU-jordbruket, och det gynnar även de brittiska bönderna.
Jordbruket och fisket står för en viktig del av Skottlands bruttonationalprodukt och sysselsätter många. Av den mat som produceras i landet exporteras 70 procent.
Fårfarmare: Utan EU är vi illa ute
Nigel befarar att en skilsmässa från EU skulle betyda att andra länder snabbt tar över britternas marknadsandelar.
- För oss fårfarmare är den europeiska marknaden oerhört viktig. Utan den franska marknaden skulle fårpriset sjunka med upp till 20 procent. Många fårfarmare skulle lägga av.
Nej-sidan har försökt locka bönderna på sin sida genom att lova dem kompensation; en del av de pengar som Storbritannien i dag betalar till EU skulle i stället kanaliseras till jordbruket. Nigel misstänker att det handlar om tomma vallöften.
- De väljer nog hälsovården framom jordbruket. Att ge oss producenter miljoner är nog inte de brittiska politikernas högsta prioritet, säger Nigel.
Fiskarna: Ut så snabbt som möjligt
Vid den skotska kusten sydost om huvudstaden Edinburgh ligger fiskehamnen i Eyemouth. Här är det annat ljud i källan – fiskarna här kan inte tåla EU.
- EU har förstört vår näring. Det här var en enorm och livlig fiskehamn och nu är den öde, säger Andrew som är fiskare i andra generationen.
Han säger att folkomröstningen den 23 juni kommer att avgöra hans framtid.
- Lämnar vi EU går jag en ljus framtid till mötes – men stannar vi kvar så har jag ingen framtid som fiskare, och då blir jag väl tvungen att sälja båten.
De skotska fiskarna står för en stor del av det brittiska fisket och de anser att de tillhör den yrkesgrupp som drabbats hårdast av EU-medlemskapet.
- I Bryssel har man ingen förståelse för oss, säger Mike Park, tidigare fiskare. I dag är han vd för fiskarnas intresseorganisation i Skottland.
- I EU-kommissionen finns det kloka människor. Där finns vetenskapsmän och jurister - men det finns ingen där som förstår sig på fiske, och det förargar oss.
Fiskarna efterlyser rättvisa
Mike Park medger att de brittiska fiskarna redan nu har rätt så bra fiskekvoter, men enligt honom skulle de vara ännu större utan EU. Han tror också att näringen skulle få ett uppsving om fiskarna får tillbaka makten att själva bestämma.
Men det som förargar de brittiska och i synnerhet de skotska fiskarna mest är att EU inte har behandlar deras yrkesgrupp rättvist.
- Jordbruket får hundratals miljoner euro varje år av EU, och det gör deras näring lönsam. Men vi får knappt något och därför ser jordbrukarna och fiskarna olika på EU. Vi röstar nej till EU,säger Mike Park.