Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

FN: IS begår folkmord på yazidier i Irak och Syrien

Från 2016
Uppdaterad 16.06.2016 14:52.
JIhadistgruppen IS håller fortfarande 3 200 kidnappade yazidiska kvinnor och barn som sexslavar. IS har frigett äldre kvinnor och män som dessa i Irak mot stora lösensummor
Bildtext JIhadistgruppen IS håller fortfarande 3 200 kidnappade yazidiska kvinnor och barn som sexslavar. IS har frigett äldre kvinnor och män som dessa i Irak mot stora lösensummor

Terroristgruppen IS förföljelser av den yazidiska minoriteten i Irak och Syrien kan betraktas som ett folkmord enligt människorättsutredare vid FN.

Utredarna kräver att namngivna IS-ledare dras inför rätta inför Internationella brottmålsdomstolen i Haag.

- Folkmordet på yazidier är pågående och IS har utsatt alla tillfångatagna yazidiska kvinnor, barn och män för fruktansvärda ohyggligheter skriver FN-utredarna.

FN har sammanställt en detaljerad rapport om vilka brott som har begåtts, platser som brotten har begåtts på och namnen på gärningsmännen.

- Vi har detaljerad information om platserna, brotten och namnen, säger Vitit Muntarbhorn, som var med om att skriva rapporten.

"De kom för att förstöra"

Informationen har förmedlats till länder som åtalar medborgare som har återvänt hem efter att ha kämpat för IS i Syrien eller Irak.

Rapporten som kallas "De kom för att förstöra: IS brott mot yazidier", bygger på en intervjuer med överlevande om systematiska kidnappningar av yazidier i Irak och Syrien sedan år 2014.

- IS försöker utrota yazidierna genom dödande, sexslaveri, slaveri, tortyr och omänsklig behandling, skriver utredarna.

Tilllfångatagna yazidier hålls i förhållanden som leder till en långsam död. Pojkar och män över tolv år skiljs från sina familjer och om de vägrar att konvertera till islam dödas de.

Yazidiska flyktingar firar sitt nyår den 11 april på sin heligaste ort, Lalish i norra Irak
Bildtext Yazidiska flyktingar firar sitt nyår den 11 april på sin heligaste ort, Lalish i norra Irak
Bild: EPA/ANDREA DICENZO

3 200 kidnappade flickor och kvinnor

IS har för närvarande 3 200 fängslade kvinnor och flickor under sin kontroll, främst i Syrien där de används och säljs som sexslavar.

Unga fängslade pojkar indoktrineras och utbildas för militära ändamål.

Utredarna uppmanar världens stormakter att rädda de yazidiska kvinnorna och flickorna som hålls under odrägliga förhållanden som sexslavar.

- IS har inte gjort någon hemlighet av sina avsikter att förgöra yazidierna i Sinjar, och det är en av anledningarna som gör att vi anser att man kan klassa detta som ett folkmord, säger FN-utredaren Carla del Ponte.

EU-parlamentet antog tidigare i år en resolution om att IS förföljelser av kristna och yazidier i Irak och Syrien ska betecknas som folkmord.

Egen urgammal religion och kultur

Det finns inga exakta uppgifter om hur många yazidier det finns i Syrien och Irak, främst kring berget Sinjar vid gränsen mellan länderna. Uppskattningarna om deras antal varierar mellan 100 000 och 500 000.

Yazidierna är etniska kurder som tillhör en gammal icke-islamisk minoritetsreligion, som jihadisterna i IS betraktar som satanism.

Ordet yazid kommer från kalifen Yazid I - Den andre kalifen i det umayyadiska kalifatet mellan åren 680 till 683.

Yazidierna själva kallar sig Ezidí eller Dasin.

Diskussion om artikeln