Hoppa till huvudinnehåll

Nyhetsskolan

Webbnyhetens hemlighet

Från 2016
Uppdaterad 24.01.2018 12:32.
Nyhetsinslag: Så här gör du webbnyheter - Spela upp på Arenan

Att skriva nyheter för webben innebär att kämpa om publikens uppmärksamhet. Det gäller att synas och höras bland allt som flödar runt på internet. Svenska Yles journalist Johan Gullmets sitter på några bra knep för hur man kan göra.

Först och främst, satsa på rubriken. Med rubriken lockar man publiken att klicka på artikeln och verkligen läsa den.

En bra rubrik är ganska kort, gärna klatschig och sammanfattar vad nyheten handlar om. Kom ihåg att den måste vara sann och inte lova mer än vad artikeln håller.

Ingressen i en webbnyhet är också a och o. Den här delen kommer direkt efter rubriken, skriven med en fetare font än brödtexten, och ska ge en kort sammanfattning av nyheten i två eller tre meningar.

Tänk ingressen som en mini-version av din nyhet. Den ska föra in läsaren på ämnet och locka till att fortsätta läsa.

Försök hålla dig kort när du skriver för webben, allt som står ska vara relevant. En lång nyhetstext tar tid att läsa och kan leda till att man slutar i mitten och kanske då missar något av det väsentliga.

Luft är bra

Det finns ännu fler sätt att göra en nyhetsartikel webbvänlig, det är till exempel bra att dela upp texten i många korta stycken med tom rad emellan. På så sätt blir helheten luftigare.

Använd gärna många citat, bilder, videoklipp, faktarutor och andra element. De här gör texten dynamisk, vilket är mycket viktigt på webben eftersom man ofta ser innehållet på en liten skärm.

En skärmdump av en webbnyhet som är texttung och inte innehåller mycket grafiska element.
En skärmdump av en dynamisk webbnyhet med upplyft citat, bild, mellanrubrik etc.
Jämförelse av två bilder: Här ser du en jämförelse mellan en något för texttung webbartikel och en luftigare, mer läsvänglig, webbartikel.

Ett ytterligare knep för webbartiklar är mellanrubriker. Med dem delar man in artikeln i fler avsnitt och får på så sätt in en annan font och storlek som ”hoppar fram” i rutan.

En mellanrubrik ger läsaren en möjlighet att ta en liten paus, vilket underlättar när man ska ta till sig ny information.

Sprid din nyhet på webben

Nyheter i tv och radio har en given sändningstid och kanal. På webben däremot är det alltid deadline och nyheterna måste spridas, via till exempel sociala medier, för att de ska nå sin publik.

Svenska Yle delar sina nyheter på t.ex. Facebook, Twitter och Instagram för att kunna nå ut till så många som möjligt – satsa på det du också!

Diskussion om artikeln