Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Grankullarektor: Skolan har inte som mål att bli ett elitgymnasium

Från 2016
Niklas Wahlström, rektor, gymnasiet grankulla samskola, januari 2016
Bildtext Niklas Wahlström är rektor för Gymnasiet Grankulla samskola.
Bild: Yle/Helena von Alfthan

Det är med blandade känslor rektor Niklas Wahlström tar emot beskedet att Gymnasiet Grankulla samskola har den högsta antagningsgränsen i Svenskfinland.

- Jag har inte som mål att vår skola blir ett elitgymnasium där det bara finns studerande som satsar allt på studier. Jag tycker det bästa klientel man kan ha är sympatiska ungdomar som har hjärtat på rätta stället.

Under torsdagen har rektor Niklas Wahlström tagit emot kommande gymnasielever. För att komma in i skolan behövs ett medeltal på minst 8,31 i år. Av alla gymnasier i Svenskfinland, borträknat specialiseringslinjer, är det allra svårast att komma in i Gymnasiet Grankulla samskola.

- Jag är jätteglad att många har velat få en studieplats i vår skola. Det tyder på att vi har gjort någonting bra. Speciellt som vi har skurit ner på vår marknadsföring. Jag antar att det som väckt intresse för vår skola är ett gott rykte som har spritt sig, säger Wahlström.

Gymnasiet Grankulla samskola, Hagelstamska skolan
Bild: Yle/Helena von Alfthan

Samtidigt känns det vemodigt att säga nej till dem som ringer och frågar om det kommit annulleringar.

- Det finns många fina ungdomar, med fina betyg, som jag gärna hade erbjudit en studieplats som den här gången blivit utanför. Många har varit i kontakt med skolan och frågat om det ännu finns möjlighet att komma in, och tillsvidare har jag bara kunnat ge negativa besked, säger Wahlström.

Gymnasiet Grankulla samskola har i flera år varit en stigande stjärna bland gymnasierna i huvudstadsregionen. Skolan har blivit av med snobbstämpeln.

-De senaste åren har vi jobbat med att slipa på skolans profil. Vi har funderat över vilken skola vi vill vara, de som är intresserade av skolan ska få en rätt uppfattning om vem vi är. Tidigare har det funnits mycket fördomar mot staden i sig och skolan som vi har upplevt som orättvisa, säger Wahlström.

Det kan hända att man alltför mycket börjar fästa uppmärksamhet vid prestationer och tror att livet går ut på att prestera bättre och bättre.

Niklas Wahlström

Rektor Niklas Wahlström säger att Gymnasiet Grankulla samskola ska stå för humanistiska värderingar, och vara en skola där eleverna får vara sig själv. Han vill inte att det ska bli en elitskola.

- För lärare är det meningsfullt och roligt att jobba med studerande som är motiverade, som tar studierna på allvar och som är aktiva under lektionerna. Det finns också en baksida. Det kan hända att man alltför mycket börjar fästa uppmärksamhet vid prestationer och tror att livet går ut på att prestera bättre och bättre.

I den jämförelse Svenska Yle gjort över gymnasiernas antagningsgränser har specialiseringslinjer, som den vid Tölö gymnasium inte tagits med.

Elevantagning vid Helsinge gymnasium i Vanda.

Svårast att komma in i Grankulla - här är gymnasiernas antagningsgränser

Alla antagningsgränser till Svenskfinlands gymnasium.

Diskussion om artikeln