Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Tolv timmar direktsänd Jukolamagi: ”Jättehärlig stämning”

Från 2016
Uppdaterad 18.06.2016 22:19.
Starten i Jukolakavlen 2016.
Bildtext Starten går traditionsenligt när skymningen redan lagt sig. Bilden från Pemar ifjol.
Bild: Yle/Tomi Hänninen

Natten till söndag avgörs världens största orienteringsbudkavle i Villmanstrand. Jukolakavlen visas, precis som damernas Venlakavle på lördagen, direkt på Yles kanaler.

Det har igen blivit dags för orienteringsfolket att vallfärda till Jukolaterrängen som i år hittas i Sydkarelens hjärta i Villmanstrand.

Ifjol bröt norska Kristiansand OK:s herrlag Kalevan Rastis tre år långa segerrad i Jukolakavlen, medan vinsten i Venlakavlen gick till Domnarvets GoIF från Sverige.

Framför alla tiders rekordpublik i Pemar, med uppskattningsvis 50–60 000 orienteringsmänniskor på plats, fick Lena Eliasson fira segern.

– Bara att stå uppe på bron och veta att vi ska vinna och alla applåderar... Det är jättehäftigt, berättade Eliasson efter att Emma Johansson fört in Domnarvet som etta i Pemar.

Domnarvet vann Venlakavlen 2015.
Bildtext Domnarvet försvarar fjolårssegern i Venlakavlen.
Bild: Yle/Tomi Hänninen

– Jukola är faktiskt – tyvärr – betydligt större än vår svenska motsvarighet Tiomila. Det är jättehärlig stämning, och första gången jag besökte Jukola blev jag oerhört fascinerad över hur mycket man bygger upp och hur man mycket man bryr sig om alla som är med.

– Det är lite som Vasaloppet, de är så himla häftigt och det skulle vara kul om det kunde fungera i Sverige också, men ännu är vi inte där, säger den svenska topporienteraren.

I Jukola deltar förutom elitorienterare en drös med kompis- och firmalag, som tätlagen får passera ute i skogen. Lena Eliasson tycker det är kul att se en massa människor under tävlingens gång, men någon vidare finska har hon inte lärt sig för att smidigare komma förbi.

– Nä, faktiskt inte. När jag vill passera ropar jag bara nånting i stil med ”höpp!”. Det funkar överallt, skrattar hon.

Mårten Boström, Jukolakavlen 2014.
Bildtext Mårten Boströms IFK Lidingö hör till förhandsfavoriterna i Jukolakavlen.
Bild: Yle/Tomi Hänninen

Över tolv timmar direktsänt

Venlakavlen börjar på lördag klockan 14 medan starten i Jukolakavlen går klockan 23 och fortsätter in på söndagens morgontimmar. Ifjol var Kristiansands segertid lite på åtta timmar.

Båda tävlingarna visas på Yles kanaler och sammanlagt blir det över tolv timmar direktsänd orientering. Leif Lampenius tillsammans med expertkommentator Torsten Smedslund refererar på svenska.

Sändningstider:
Lör kl. 13.45–17.25 (Yle Fem och Yle Arenan) Venlakavlen
Lör–sön kl. 22.30–07.15 (TV1 och Yle Arenan) Jukolakavlen

Programmet är inte längre tillgängligt

Diskussion om artikeln