Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Kari Tolvanen nästa inrikesminister?

Från 2016
Uppdaterad 16.06.2016 17:00.
Kari Tolvanen med riksdagshuset i bakgrunden.
Bild: com.pic. / Mauri Ratilainen / All Over Press

Då Samlingspartiets ordförande, blivande finansministern Petteri Orpo väljer inrikesminister kan han mycket väl stanna för den nyländska riksdagsmannen, kriminalöverkommissarie Kari Tolvanen.

Valet av Orpos efterträdare på inrikesministerposten sker på tisdag morgon då riksdagsgruppen samlas. Men i praktiken är det Orpo ensam som bestämmer.

Frågan är om Orpo nöjer sig med att hitta en efterträdare till sig själv, eller om han går in för en större rotation.

Det enklaste är att välja bara inrikesministern, och det finns flera goda orsaker varför Orpo kunde välja Kari Tolvanen.

Det främsta skälet är valtaktiskt. Petteri Orpo själv kommer från Åbo, undervisningsminister Sanni Grahn-Laasonen från Forssa och utrikeshandels- och biståndsminister Lenita Toivakka från S:t Michel. Partiet behöver en minister från huvudstadsregionen.

Tolvanen en frontalfigur i Nyland?

Kari Tolvanen bor i Esbo och är invald från Nylands valkrets, Valkretsen är landets största, och synnerligen viktig för Samlingspartiet. Senast fick partiet in nio ledamöter av 35 möjliga.

Eftersom det är osäkert om röstmagneten Alexander Stubb kandiderar i Nylands valkrets i nästa val kan en ny frontfigur behövas. Och denna behöver en ordentlig plattform att ta avstamp ifrån, till exempel en ministerpost för att entusiasmera väljarskarorna.

Och Kari Tolvanen har början till en plattform redan. Han är ordförande för Samlingspartiets krets i Nyland.

I det civila är 54-åriga Tolvanen kriminalöverkommissarie, och ledde våldsroteln vid Helsingforspolisen i flera år. Och kännetecknas som en polis som kan tänka själv, och har ett socialt samvete.

Vill påverka vanliga mänskans säkerhet

Tolvanen sitter sin andra period i riksdagen, och är ordförande för riksdagens lagutskott och ersättare i bland annat förvaltningsutskottet. Enligt egen utsago ger det honom goda möjligheter att påverka beslut som rör den vanliga mänskans säkerhet.

Och det är ju en kärna i inrikesministeriets verksamhet.

Tolvanen har också en mjuk sida, om man vill kalla ordförandeposten i Centralförbundet för mental hälsa, det.

Kari Tolvanen var en av få ledamöter i riksdagsgruppen som öppet stödde Alexander Stubb i ordförandevalet. Så valet av Tolvanen kan också fungera som en nobel gest.

Och troligen är den nya ministern en man, så att könsbalansen i ministergruppen bibehålls.

Ministerrotation innebär upprivande storstädning

Stannar Orpo för att välja enbart inrikesministern undviker han att skapa ovänner. Och visar efter det upprivande ordförandevalet att partiet står enigt genom att inte diskvalificera de ministerval som företrädaren gjorde.

Ministrarna har dessutom suttit i bara ett år, och har tvingats presentera bara tråkiga beslut.

Vill Orpo byta ministrar går det utmärkt till exempel om ett år, vid samma tillfälle som omsorgsminister Juha Rehula (C) enligt överenskommelse byts till Annika Saarikko (C).

Blir det en ministerrotation kan det bli storstädning. I Samlingspartiet är det främst främst Lenita Toivakka som står i skottgluggen. Skatteparadiskopplingar ligger henne i fatet, men ingen har anklagat henne för att sköta det egentliga jobbet dåligt.

Antti Kaikkonen tar över centergruppen?

Centern väljer ny gruppordförande vid samma tidpunkt som Samlingspartiet väljer minister.

Det börjar se ut som om Antti Kaikkonen, som nu leder riksdagens utrikesutskott, har vant sig vid tanken att bli gruppordförande.

Det gör det möjligt för Centerns nyvalda presidentkandidat Matti Vanhanen att bli utskottsordförande. Nu är han "bara" medlem i utskottet.

Ordförandeposten är nog så viktig för protokollet, åtminstone ur Centerns synvinkel. Matti Vanhanen får synlighet då han uttalar sig å riksdagens vägnar, och får tillträde till fora som inte står öppna för en ordinär utskottsmedlem.