Hoppa till huvudinnehåll

X3M

Ett steg närmare karriären som skådespelare

Från 2016
Sannah Nedergård kom in på Teaterhögskolans magisterprogram.
Bildtext Sannah Nedergård kom in på Teaterhögskolans magisterprogram.
Bild: Privat

Sannah Nedergård hör till en av tre lyckligt lottade som kom in på Teaterhögskolans magisterprogram. En naturlig väg för henne, efter att hon studerat scenkonst i Vasa.

Teaterhögskolan är en dröm för många men för få går drömmen i uppfyllelse. I jämförelse med andra högskoleutbildningar kan det vara svårt att förbereda sig inför Teaterhögskolans inträdesprov.

- Var inte rädd. Försök se det som en rolig workshop istället för ett inträdesprov, tipsar Sannah.

Inträdesprovet till magisterprogrammet är indelat i fyra delar: en fysisk del, en röstdel, en regiscen och en personlig intervju.

Du som söker till teaterhögskolan måste vara beredd på att våga gå utanför din bekvämlighetszon många gånger.

- De kan vara tungt att hoppa omkring på golvet som en apa och peta sig på konstiga ställen, man kanske ångrar sig efteråt, säger Sannah.

Sannah vill inte planera allt för mycket inför framtiden, men har några drömmar.

- Jag skulle vilja prova på att göra teater på danska. Det skulle vara en stor utmaning eftersom jag inte behärskar språket från förr.

Teaterkretsarna i Svenskfinland är väldigt små. Det lönar sig att vara på god fot med sina kolleger. Sannah drömmer om att i något skede stiga ut ur teatervärlden och få arbeta inom filmindustrin.

Programmet är inte längre tillgängligt
Veckoslutskommittén: Intervju med Sannah Nedergård som kommit in i teaterhögskolan - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)