Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

"Folk gratulerar varandra när någon i familjen har dött"

Från 2016
Uppdaterad 17.06.2016 15:27.
Folk gratulerar varandra när någon i familjen har dött - Spela upp på Arenan

Bomberna har fallit som förut trots att Ryssland lovade inleda ett eldupphör i går. Det säger Rami Adham, finsk medborgare, som för tillfället befinner sig i Aleppo. Sent i går kväll föll några bomber så nära att bitar av fönsterkarmarna lossnade där han bor.

Rami Adham har åkt till sin gamla hemstad Aleppo för att föra in hjälp till de rebellkontrollerade stadsdelarna. Det är den tjugosjunde gången han reser dit och den farligaste resan hittills.

I går skulle Ryssland inleda ett 48 timmars eldupphör och enligt Rysslands biträdande utrikesminister vill Ryssland se en långvarig vapenvila i Aleppo. I Aleppo tror ändå ingen att det blir av.

- Mina grannar och vänner säger att de tror att orsaken till att Ryssland infört eldupphör är att de ryska bombplanen behöver underhåll eftersom de varit i så effektivt bruk. Ryssarna sätter bara planen i skick och är sedan tillbaka med ännu effektivare bombningar.

Rami Adhams bild från Aleppo
Bildtext Det har flera gånger varit nära ögat för Rami då bomber fallit alldeles i närheten.
Bild: Rami Adham

Redan i februari kom man överens om ett eldupphör i Syrien, men det har brutits åtskilliga gånger. Den senaste förhandlingsrundan mellan den ryskstödda regeringen i Syrien och oppositionen avbröts i Geneve i slutet av maj då oppositionen marscherade ut i protest mot att bombningarna fortsatte.

Döden är en lättnad

Ryssland och Assadregimen har bombat Aleppo kraftigt hela våren, de östra rebellkontrollerade stadsdelarna är nästan helt och hållet belägrade. Det har flera gånger varit nära ögat för Rami när det fallit en bomb i närheten.

- Jag satt just och funderade på hur många kroppar jag har hjälpt ur rasmassorna. Jag tror det är upp till tolv under den senaste veckan.

Folk gratulerar varandra när någon i familjen har dött och säger att hoppas att det är din tur nästa gång.

Bara förra veckan dog det 70 personer i Aleppo, och tre mindre sjukhus förstördes. Rami stod bara 400 meter ifrån när ett av sjukhusen förstördes. I den bombningen dog 18 personer och femtio skadades.

- Döden är en lättnad för många. Det värsta är att bli skadad och behöva sjukhusvård eftersom det inte finns vård att få och man blir en börda för sina närstående. Folk gratulerar varandra när någon i familjen har dött och säger att hoppas att det är din tur nästa gång. Inga begravningar hålls längre, det som varit så viktigt förr.

Rami Adham grundade hjälporganisationer Suomi Syyria år 2012 då han kände att han inte längre bara kunde se på utan måste göra något för sitt folk. Han har rest till Aleppo sex gånger om året med förnödenheter och leksaker som finländare donerat.

Organisationen hjälper främst föräldralösa barn och utsatta familjer.

-Vi har ett fältkök med över tio anställda som lagar mat. Vi börjar laga maten klockan sex på morgonen och delar ut färdiga portioner på tre olika ställen. Förra gången jag var här delade vi ut hundratals portioner, nu är hjälpbehovet mycket större. Vi har delat ut upp till 5 000 matportioner varje dag.

Rami Adham delar ut mat i Aleppo.
Bildtext Rami Adham delar ut mat i Aleppo.
Bild: Rami Adham

Även om man hoppats på ett upphör i bombningarna under den heliga fastemånaden ramadan har bombningarna varit intensiva de senaste veckorna.

Jag tänke att det är säkrast till fots, men jag såg flera lik på vägen.

- De börjar vanligtvis runt sex på morgonen. Först hör man jaktplan flyga några varv och då vet man att snart smäller det. Efter en stund hör man ljudet av sirenerna från ambulanser och brandbilar.

Butikerna är stängda under ramadan. Människorna håller sig inomhus för utomhus är det för farligt.

Aleppo
Bildtext Aleppo som är Syriens största stad har varit landets ekonomiska motor.
Bild: Rami Adham

Gosedjur till barnen

Rami kom till Aleppo för en dryg vecka sedan och har planer på att stanna i en månad. Den här gången kunde han inte köra in till de rebellkontrollerade kvarteren längs med Castello-landsvägen som numera kallas för dödens landsväg.

- Jag kom hit gående för det var det säkraste sättet. Mopeder och bilar bombas, de har värmedetektorer som känner igen dem. Jag tänke att det är säkrast till fots, men jag såg flera kroppar på vägen. Ingen plockar upp dem för det är för farligt att röra sig längs med vägen. Jag såg brända bilar och omkullvälta lastbilar. En lastbil med vattenmeloner hade träffats av bomber, det låg vattenmeloner överallt.

Ingen hör våra rop på hjälp. Det verkar som att all uppmärksamhet kretsar kring fotboll för tillfället.

Man bär säck
Bildtext Rami Adham bar en säck med gosedjur åtta kilometer längs med landsvägen Castello som också kallas för dödens landsväg.

I Aleppo är Rami känd för att ha med sig gosedjur till de syriska barnen. Den här gången kunde han inte transportera leksakerna till Aleppo utan delade ut dem på ett flyktingläger utanför staden.

Rami Adham delar ut gosedjur.
Bildtext Rami Adham delar ut gosedjur som finländare donerat på ett flyktingläger i Syrien.
Bild: Rami Adham

- Det internationella samfundet har lyst med sin frånvaro. Här finns ingen, ingen hör våra rop på hjälp. Det verkar som att all uppmärksamhet kretsar kring fotboll för tillfället. Ingen skriver om massmordet som sker här.

Diskussion om artikeln