Hoppa till huvudinnehåll

X3M

Kan ett feministparti lyckas i Finland?

Från 2016
Katju Aro är ordförande för Kvinnosaksförbundet Unionen rf
Bildtext Det nya feministiska partiet har tre ordföranden, Katju Aro är en av dem.
Bild: Privat

Det feministiska parti som grundades på onsdagen vill jobba för jämställdhet, alla kategorier. Partiet siktar på att delta i kommunalvalet 2017, och statsvetare utesluter inte att partiet kan hitta väljare.

Ett nytt kapitel i Finlands politiska historia fick sin början på onsdagskvällen då partiet Feministinen puolue, på svenska det feministiska partiet, grundades i Helsingfors.

I Sverige har Feministiskt initiativ redan länge varit med i dagspolitiken, och nu får också Finland ett parti som är feministiskt. En av initiativtagarna och samtidigt en av det nya partiets ordföranden, Katju Aro, förklarar vad det handlar om.

- I våra led finns många som i till och med årtionden har arbetat för jämställdhet och med feministiska frågor på sina arbetsplatser. Vi anser att jämställdhetsarbetet i Finland går alldeles för långsamt framåt och det är därför vi har grundat det här partiet.

Satsar på unga

Jussi Westinen, forskare på Åbo Akademi, tror att det finns en chans att det feministiska partiet kan lyckas i framtida val, om de får delta.

- Om de nu får ihop de 5000 underskrifter som behövs så blir nästa utmaning att få röster i val. Det har funnits försök tidigare i Finland, kvinnornas parti i början av 90-talet. De fick en halv procent av rösterna i riksdagsvalet 1991, men det är svårt att utgående från det säga något om dagsläget, det är andra tider.

- Det är kanske bäst att jämföra med Sverige. Feministiskt Initiativ har tagit röster från främst Miljöpartiet. Jag gissar att Feministinen puolue i Finland försöker locka väljare från de Gröna och Vänsterförbundet, och att de försöker mobilisera speciellt unga.

”Jämställdhet berör alla”

Sedan förra årets valrörelse har begreppet ”rödgröna bubblan” använts för att beskriva hur liberala stadsbor har en annorlunda uppfattning av en situation än majoriteten av befolkningen. Katju är övertygad om att Feministinen puolue inte kommer att bli ett fenomen endast inom en stadsbubbla.

- Regeringens senaste nedskärningar har drabbat speciellt kvinnor, minoriteter, personer med funktionsnedsättning och så vidare. Så jämställdhetsfrågorna berör nog alla.

- Vi gör alltså inte politik bara för oss själva. Vi får se om vi lyckas nå ut till alla de grupper vi vill. Vi hoppas att alla som inte kanske ännu har hittat ett parti, speciellt unga, ska komma att rösta på oss, säger Katju.

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln