Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Så här hittar du de svenska referaten

Från 2016
Uppdaterad 17.06.2016 09:10.
Eruo 2016 i fotboll på Yle Arenan.
Bild: Yle

En av de vanligaste frågorna Svenska Yles sportchef Johan Portin får just nu är: “Var fanns det svenska referatet?” Då är det ofta redan för sent. En match är över och den som frågar är upprörd.

På tv:n är det relativt lätt att hitta referaten på svenska.

Du väljer referatspråket på tv på samma sätt som textningsspråk, antingen via tv:ns eller digitalboxens förhandsinställningar eller så genom en knapp på din fjärrkontroll mitt under referatet.

- Knappen ser lite olika ut för olika tillverkare, så kolla upp vad som gäller för just din tv, rekommenderar Johan Portin.

Alla idrottsevenemang som sänds i Yle Fem refereras på svenska, men också en stor del av dem som sänds på Yle TV2 och på Yle Arenan.

På Arenan hörs svenskan direkt, men sällan i efterhand

På Arenan kan det vara lite knepigt att hitta de svenska referaten. Du hittar de direktsända referaten genom att söka dig till “Direkt” i navigationsbalken och leta efter önskad sändning under “Yle Arenan”. Välj alltså inte direktsändning, på TV2 utan på Arenan.

Det här kan kännas ologiskt eftersom du på tv nog hittar referaten under en tv-kanal, men det har att göra med att Arenan inte känner till flerljud. Matchen eller något annat idrottsevenemang sänds som två helt olika sändningar på Arenan, en på finska och en på svenska.

Ifall du vill titta på ett idrottsevenemang i efterhand, via Arenan, hittar du inte alltid det svenska referatet. Det här gäller till exempel matcherna under Fotbolls-EM. Sportchef Johan Portin förklarar varför.

- I dagens läge flyttas alla tv-sändningar automatiskt över till Arenan. Men automatiken klarar inte av alla ljudspår. Därför saknas det svenska referatet oftast i efterhand. Det här är ytterst beklagligt och jag hoppas innerligt att den här saken korrigeras så snart som möjligt, konstaterar Portin.

Nästan 600 timmar svenska referat i sommar

I sommar refereras bland annat nästan 80 timmar EM i fotboll, ca 35 timmar EM i friidrott, och drygt 400 timmar OS i Rio på svenska av Yle Sportens svenska redaktörer.

- Det mesta av ex. sommarens stora idrottsevenemang refereras på svenska, men riktigt allt under OS i Rio kan vi tyvärr inte referera, berättar Johan Portin.

Utöver de dryga 500 timmarna stortävlingar får också en hel del nationella tävlingar plats bland de svenska referaten.

Diskussion om artikeln