Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Samarbetsförhandlingar väntar i Kaskö

Från 2016
Kaskö
Bildtext Arkivbild.
Bild: Yle/ Amanda Bieber

Kaskö stad har kring 90 anställda. Så fort som möjligt inleds nu samarbetsförhandlingar som berör hela den personalstyrkan.

Målet med samarbetsförhandlingarna är att minska antalet årsverken med högst fem årsverken. Personalen kan även komma att drabbas av permitteringar eller förlora sin semesterpenning.

- Vi har många pensioneringar på kommande i år och även under de närmast följande åren är det rätt många av stadens anställda som går i pension, så där försöker vi också spara pengar, säger fullmäktigeledamot Carl-Gustav Mangs (SFP).

Kaskö gick nästan en miljon euro på minus ifjol och i år kan staden gå på minus med så mycket som 1,5 miljoner euro. Situationen är allvarlig menar Mangs.

- Ja, man får nog nästan plocka ner stjärnorna för att komma år den där miljonen, vi har hamnat i en verkligt svår sits nu, säger Mangs.

Arbetsgrupp utreder fler lösningar

Som bäst utreder en arbetsgrupp i Kaskö hur staden kunde effektivera och organisera om för att spara. Man vänder på varje sten för att hitta lösningar.

- Uppgifter omfördelas eller slås ihop, hela organisationen är satt under lupp, säger Carl-Gustav Mangs.

Carl-Gustav Mangs
Bildtext Carl-Gustav Mangs.
Bild: YLE/Sofi Nordmyr

Någon höjning av kommunalskatten diskuterade stadsfullmäktige inte och enligt Carl-Gustav Mangs är det inte heller aktuellt. Däremot kommer den ekonomiska krisen i Kaskö att kräva flexibilitet av alla anställda, menar han.

- Om vi tar ett exempel från vården så måste en anställd vara beredd på att jobba på många ställen och poster, man kan till exempel inte enbart jobba inom hemvården.

Diskussion om artikeln