Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Kondoleanserna strömmar in efter mordet på Jo Cox

Från 2016
Uppdaterad 17.06.2016 21:02.
Blomsterhyllningar till minnet av Jo Cox på Parliament Square, London 16.6.2016
Bildtext Blomsterhyllningar till minnet av Jo Cox på Parliament Square, London 16.6.2016
Bild: EPA/WILL OLIVER

Mordet på parlamentsledamoten Jo Cox har chockat Storbritannien. Det är oklart om det brutala mordet hade något samband med den kommande folkomröstningen om EU-medlemskap.

Bland dem som är djupt chockade över mordet på Cox finns förstås hennes partikamrater inom Labour. Svenska Yles Europakorrespondent Daniel Olin besökte Labours partikontor i Newcastle i nordvästra England på torsdag kväll och där hade många svårt att hålla tillbaka tårarna.

Labours Europaparlamentariker Paul Brennan känner personligen Jo Cox man Brendan Cox.

- Mina tankar går till honom och deras två små barn. De har förlorat sin mamma och Brendan sin fru.

Den brittiska Labourpolitikern Paul Brennan
Bildtext Labours europaparlamentariker Paul Brennan
Bild: Yle/Daniel Olin

Brennan vill inte spekulera i om dådet har någon koppling till valrörelsen inför EU-omröstningen.

"Jo trodde på en bättre värld"

41-åriga Jo Cox var omtyckt och beskrivs som en stigande stjärna i det brittiska parlamentet. Hon blev invald så sent som förra året.

Som politiker engagerade hon sig kraftigt för att Storbritannien skulle ta emot flera syriska flyktingar och för fred i Syrien.

Hon var också aktiv i kampanjen för ett fortsatt brittiskt EU-medlemskap.

En minnestavla för Jo Cox på Parliament Square i London
Bildtext En minnestavla för Jo Cox på Parliament Square i London
Bild: EPA/WILL OLIVER

- Jo trodde på en bättre värld och hon kämpade för den varje dag under sitt liv med en energi och livsaptit som skulle göra de flesta av oss utmattade, sade Cox make Brendan Cox i ett uttalande.

- Hon skulle framför allt ha velat att två saker händer nu. Att våra älskade barn överöses med kärlek och att vi alla förenar oss i kampen mot det hat som dödade henne, tillade Cox.

Psykiskt sjuk eller nynazist?

Jo Cox attackerades ute på öppen gata i sin egen valkrets i staden Birstall, West Yorkshire. Hon träffades av tre skott och gärningsmannen ska ha skjutit henne rätt i ansiktet då hon redan låg på marken. Därefter högg han henne med kniv.

Enligt flera vittnen ska angriparen ha ropat "Britain first".

Polisen har gripit en 52-årig man misstänkt för dådet. Enligt brittiska medier heter han Tommy Mair. Han kommer från Birstall och hans grannar beskriver honom som en enstöring.

"Britain first" eller "put Britain first" är ett av de slagord som brexitkampanjen använder, men "Britain first" är också namnet på en brittisk högerextrem organisation. Enligt en del amerikanska uppgifter som citeras av nyhetsbyrån AFP så ska Mair länge ha varit anhängare till en amerikansk nynazistisk organisation.

Högerextremism huvudspår

Polisen meddelade på fredagen att huvudspåret i utredningarna av mordet ligger i högerextremism. Polisen säger också att det var fråga om en attack som uttryckligen riktade sig mot Cox.

Poliser utanför den misstänkte gärningsmannens hem i Birstall
Bildtext Poliser utanför den misstänkte gärningsmannens hem i Birstall
Bild: EPA/JON SUPER

Daily Telegraph har talat med Mairs bror Scott Mair och enligt honom var hans bror inte våldsam och inte heller politiskt engagerad. Enligt brodern har den misstänkte haft psykiska problem som han tidigare vårdats för.

Det finns också en vittnesuppgift som tyder på att Cox försökte medla i ett bråk mellan två personer då den ene av dem attackerade henne.

Mordet kan skapa sympatier för stannasidan

Det är alltså oklart om mordet på Cox har något alls att göra med folkomröstningen om brittiskt EU-medlemskap som hålls nästa torsdag.

Efter mordet ställde båda sidorna i valkampanjen omedelbart in alla sina kampanjaktiviteter tills vidare.

Kampanjretoriken har varit hård och delat det brittiska samhället. Det har stått väldigt jämnt mellan lämna- och stannasidan i opinionsmätningarna också om brexitanhängarna verkar ha fått ett litet försprång under den allra senaste tiden.

Mordet kan skapa sympatier för EU-anhängarna eftersom Cox aktivt stödde kampanjen för fortsatt medlemskap.

Mordet kommer också att leda till diskussioner om säkerheten kring politiker i Storbritannien.

Diskussion om artikeln