Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Fetma i unga år illa för levern

Från 2016
Uppdaterad 17.06.2016 13:59.
Munkarna går åt under Nestes femårsrevision i Sköldvik.
Bild: Yle/Fredrika Sundén

Det kan vara mer riskfyllt att ha fett i levern än vad man hittills trott, visar en omfattande svensk studie.

Unga personer med övervikt har klart större risk att drabbas av allvarliga leversjukdomar senare i livet, visar studien som publicerats i Journal of Hepatology.

Fettlever kan leda till skrumplever, trots att personen inte dricker för mycket alkohol, säger Hannes Hagström som är läkare och forskare vid Karolinska institutet i en intervju till Dagens Nyheter.

Resultaten bygger på en 40 år lång uppföljning av 45 000 svenska män med början år 1969-70 då de gjorde militärtjänstgöring.

Uppföljningen startade med en omfattande hälsogranskning. Under uppföljningen diagnosticerades 400 män med svår leversjukdom och en del avled av den.

För dem som var överviktiga i 20-årsåldern var risken 64 procent större för att utveckla leversjukdom senare i livet. Ju fler överloppskilon personen bar på, desto större sjukdomsrisk.

Risken fanns kvar trots att personer som drack mycket alkohol räknades bort.

Forskarna påpekar att risken ändå inte är särskilt stor.

Leversjukdomar ökar globalt

Olika leversjukdomar har ökat globalt under de senaste årtiondena, samtidigt som fetma blivit vanligare bland såväl barn som vuxna.

Forskare tror att sakerna hängerna samman, och studier stöder teorin om att risken för leversjukdom ökar i takt med ökat antal överloppskilon.

Det har också betydelse under en hur lång tid av sitt liv en person varit överviktig. Läkare uppmuntrar därför till åtgärder för av stävja unga personers fetma.

Två av tre män och minst hälften av kvinnorna i Finland är överviktiga och bland tonåringar är siffran 15-20 procent.

Diskussion om artikeln