Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Det nya feministpartiet placerar sig till vänster

Från 2016
Uppdaterad 17.06.2016 08:49.
Katju Aro är ordförande för Kvinnosaksförbundet Unionen rf
Bildtext Katju Aro är ordförande för Kvinnosaksförbundet Unionen rf
Bild: Privat

En ny feministisk rörelse samlar anhängare för att komma in i partiregistret. Partiet vill vara ett parti för bortglömda minoriteter och placerar sig till vänster på den politiska skalan.

För att registreras som ett parti behövs 5 000 namn. Katju Aro är en av de drivande krafterna i den här rörelsen - och hon anser att det behövs ett feministiskt parti i den finländska politiken.

– Vår egen plats på det politiska fältet är säkert där någonstans mellan vänstern och De Gröna, men vår analys är helt annorlunda, säger Aro.

Det är inte helt lätt att förklara vad den här analysen är, men det är klart att partiet står till vänster på den politiska skalan.

Betyder det här då att högerfeminism inte är möjligt?

– Kanske en högerfeministisk analys är möjlig, men jag har inte sett någon hittills, säger Katju Aro.

Ett alternativ för missnöjda inom Vänsterförbundet?

Åtminstone är tidpunkten bra för att placera det nya partiet till vänster. Senaste veckoslut röstade Vänsterförbundet mot att kalla sig feministiskt. De som förlorade omröstningen var missnöjda.

Vänsterförbundets nya ordförande Li Andersson tror ändå inte att det feministiska partiet är ett nytt alternativ för dem som är missnöjda inom Vänsterförbundet.

– Det finns många väljare och många aktiva som ser feminism som en väldigt viktig politisk värdering men som inte är beredda att arbeta inom ett parti som fokuserar bara på den frågan, säger Li Andersson, Vänsterförbundets nya ordförande.

Ett parti för bortglömda minoriteter

Det feministiska partiet vill vara ett parti för de bortglömda minoriteterna som maktstrukturerna i dag skuffar åt sidan. I deras manifestation räknas bland andra invandrare och deras barn, sexuella minoriteter, funktionshindrade och barn, unga och äldre.

– Där minoriteterna är i marginalen hos de andra partierna, och de är de som allra sist får någonting om något blir kvar, vänder vi upp och ner på det. För oss står de här grupperna i centrum av beslutsfattandet, säger Aro.

Li Andersson däremot tycker inte om att feministpartiet skäller ut de andra.

– Det tycker jag nog är lite orättvist, då har man kanske inte så noga följt med vad de andra partierna har gjort. Flera partier i Finland, inte alla, men flera har jobbat hårt för de här sakerna redan tidigare säger Li Andersson.

Ett laddat ord

Själva begreppet feminism är väldigt laddat. Vissa skyr ordet, också de som annars skriver under jämställdhet. Andra föraktar dem som inte kallar sig själv feminister.

Enligt det aspirerande feministpartiet räcker det inte att de andra partierna förbinder sig att främja jämställdhet.

– Vårt mål är jämställdhet och det är också målet för många andra partier, men skillnaden är den att för oss är feminismen det sätt som vi uppnår jämställdhet med, säger Aro.

Diskussion om artikeln