Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Karisarkitekten Casagrandes hus presenteras i Venedig

Från 2016
Arkitekten Marco Casagrande förevisar sitt hus Apelle i Karis.
Bildtext Arkitekten Marco Casagrande förevisar sitt hus Apelle i Karis.
Bild: Yle/Monica Slotte

Arkitekten Marco Casagrande deltar för femte gången i arkitekturbiennalen i Venedig. Den här gången med en ritning av huset han byggt sig i Karis.

Apelle heter det vita hus på Lingonvägen som starkt påminner om ett fartyg.

Det sa också timmermännen då Marco Casagrande presenterade sin ritning för dem. De var nämligen vana vid att bygga båtar.

- Allt startade från tomten och platsen. Vi har inte sprängt bort berg eller huggit ner träd utan huset hittade sin rätta hamn här ändå.

Som kajutan i en båt. Utsikten från Marco Casagrandes hus Apelle i Karis.
Bildtext Utsikt som från en kajuta.
Bild: Yle/Monica Slotte

Arkitekten Marco Casagrande kommer från Åbo men flyttade för ett par år sedan till Västnyland med sin familj. Han fungerar också som miljökonstnär, projektledare och föreläsare på olika håll i världen.

Hans företag Casagrande Laboratory har sin bas i Helsingfors men arbetar internationellt med gränsöverskridande forskning, planering och utveckling inom arkitektur, sociala rum och bebyggd miljö.

En etta för fem

Hur fungerar då en öppen planlösning utan separata rum för en barnfamilj på fem personer?

- Det är ett mycket levande och naturnära hus. Det går att vara för sig själv om man vill. Det är också en sak man lär sig i den här typen av boende, säger hustru Nikita Chi-Ling Wu. Hon är också projektledare och partner i företaget.

Hustrun Nikita Wu trivs i huset i Karis.
Bildtext Nikita Wu vilar sig.
Bild: Yle/Monica Slotte

15-årige Lucas håller till i en välutrustad skrubb med skjutdörr medan 14-åriga Olivia häckar uppe i en sovalkov ovanför badrummet. Treåringen Marlon sover med föräldrarna i bortre änden av huset. Som alltså består av ett enda rum.

- Akustiken är god så han hörs minsann då han är trött eller hungrig, men de äldre syskonen tolererar det väl, konstaterar Nikita Chi-Ling Wu.

Marlon Casagrande
Bildtext 3,5-årige Marlon håller igång och hörs

Familjen bor granne med makens föräldrar så då det ska badas bastu tassar man iväg över berget i badrock och tofflor.

Hus och natur i samklang

Marco Casagrande berättar hur han trampade upp ritningen för huset i snön innan det byggdes.

- Då var det lättare för resten av familjen att förstå och kommentera vad som ska finnas var och hur det ska se ut.

Huset är lägre i den mer privata sovsektionen och vidgas sedan för de gemensamma utrymmena med kök, vardagsrum och altan. Konstruktionen släpper in mycket ljus men hindrar huset från att bli för varmt om sommaren. Om vintern värms det med jordvärme.

Namnet Apelle kommer från en gammal italiensk barnramsa och har också inspirerats av Apollofjärilen. Som arkitekt lockas Marco Casagrande av lätta och öppna lösningar.

Där uppe sover dottern, bakom spegeldörren sonen, visar arkitekten Marco Casagrande.
Bildtext Där uppe sover dottern, där inne äldre sonen.
Bild: Yle/Monica Slotte

- Ett hus ska inte vara som ett skal som skiljer människorna från naturen. Och jag vill inte kontrollera för mycket, varken i planeringsskedet eller efteråt. Huset ska andas och vara öppet för impulser.

Casagrande associerar till gamla tiders finska storstuga där större delen av samvaron bedrevs. Sov gjorde man i mindre krypin.

- Vi grälar och äter tillsammans precis som andra familjer. Vi behöver bara inte så många rum.

Aktivt arkitekturlaboratorium

Marco Casagrandes firma C-Lab har vid det här laget arbetat med ett sjuttiotal projekt i 15 olika länder. Ofta handlar det om att samarbeta med lokalbefolkningen som känner sin miljö bäst. Samtidigt kan nya ögon få syn på det som ortsborna blivit blinda för.

Miljökonstverket Sandworm (sandmask) uppfördes i Belgien.
Bildtext Den belgiska sandmasken är miljökonst
Bild: Nikita Wu

Projekt som Urban acupuncture, Ruin Academy och Treasure Hill rör sig i stadsmiljöer, slum och djungel. Här är utgångspunkten att naturen själv är arkitekten som slutför helheten. Genom att växa in i strukturerna och skapa nytt liv på söndriga platser.

Det är femte gången som Casagrandes arkitekturlaboratorium deltar i arkitekturbiennalen i Venedig. Där presenteras Apelle som en skiss.

- Det är roligt att bli noterad men den viktigaste responsen kommer från annat håll. Det är från människorna som bor i husen eller har varit med och planerat sin boendemiljö tillsammans med oss, säger Marco Casagrande.

Ruin Academy i Taiwan skapar nytt liv i söndrig miljö.
Bildtext Ruin Academy i Taiwan
Bild: Nikita Wu

2013 tilldelades Marco Casagrande arkitekturpriset European Prize for Architecture. Priset ges för en betydande insats vid byggandet av en mänsklig miljö.

Arkitekturbiennalen i Venedig pågår till den 27 november.