Krogkulturen blomstrar i Åbo - men konkurrensen är hård
Trots att Åbo är en krogtät stad dyker nya satsningar på krogar och bryggerier upp. Den nya alkohollagen kan ge utvecklingen ytterligare en knuff i samma riktning.
Bryggeriet Radbrew grundades för två år sedan av Patrik Niskanen och Matti Laakso. För ungefär ett halvt år sedan tog de ytterligare ett steg i verksamheten då de öppnade en krog på Nylandsgatan i Åbo.
- Krogen ger oss bättre möjligheter att nå ut med våra produkter. Vi har tio egna öl på fat på krogen, vilket ger kunder möjlighet att prova på alla under en och samma kväll. Tidigare gavs den möjligheten bara då vi deltog på olika ölfestivaler.
Men konkurrensen är hård i en stad som Åbo. På krogen serveras bara öl från inhemska bryggerier, både på fat och flaska. Krogen har också ett postapokalyptiskt tema, vilket gör att den skiljer sig ur mängden.
- Det lönar sig inte att öppna en mellanölskrog och försöka konkurrera med priset. Istället måste man ha en egen idé eller nisch.
Förbättrade förutsättningar för småbryggerier?
Vid årsskiftet ska den nya alkohollagen träda i kraft. För de små bryggerierna skulle förslaget att direkt kunna sälja ut öl till kunderna ge ett extra lyft.
- Många privatpersoner frågar redan nu om det kunde få köpa större mängder öl direkt från oss för fester och liknande, men det är inte möjligt idag. I framtiden skulle det vara fint att kunna sälja ut t.ex. större fat direkt till kunden, säger Niskanen.
Niskanen hoppas också att man i och med den nya alkohollagen skulle kunna sälja ut öl direkt från krogarna.
- Då kunde kunden ta med sig sin egen dunk och köpa ut en större mängd öl och ta med sig den hem till ett literpris, förklarar Niskanen.
Men hur alkohollagen kommer att tillämpas är ännu inte klart. Vilka produkter och hurdana bryggerier som räknas som mikrobryggerier är något som ännu diskuteras. För tillfället vill man begränsa direktförsäljningen av öl till produkter som har en alkoholhalt på högst 8 procent, vilket sätter gränser för starkare ölsorter.
- Vi skulle gärna se att gränsen skulle dras vid så många procent som man kan åstadkomma med jäsning, säger Niskanen, då skulle vi kunna sälja av hela vårt sortiment.
Också definitionen av bryggerierna kan komma att styra försäljningen. Ifall gränsen för hur mycket man får producera läggs för lågt är det bara de allra minsta bryggerierna som gynnas.
- Man kunde dra gränsen vid 2 miljoner liter, då kunde alla så kallade mikrobryggerier sälja öl direkt, utan att de stora bryggerierna skulle omfattas av det här, anser Niskanen.
De tar skärgården till stan
På Auragatan färdigställer de nyblivna krogägarna Nikolai Salonen och Emil Ölander interörien i Skärgårdsbaren, som öppnar lördagen 18.6. De profilerar sig bland annat med att så småningom erbjuda fisksoppa till lunch varje dag och en marint inspirerad inredning där kunderna kan ta en öl i en gammal roddbåt. Att öppna en krog innebär en hel del grovjobb både före och efter öppningen, men det har inte avskräckt de två företagarna.
- Att vara egenföretagare har alltid lockat. Idén tillsammans med företaget föddes för tre år sedan och sedan dess har vi letat efter en lokal. Den här är perfekt, både vad gäller läget och utrymmena.
Salonen anser att krogkulturen i Finland har fått ett uppsving under de senaste åren, vilket förklarar att de vågar satsa trots att Åbo redan är en krogtät stad.
- Ölkulturen i Åbo är livskraftig men växer ändå hela tiden och det blir allt vanligare att folk går ut och umgås över en öl. I och med det är det en bra tidpunkt att satsa.
Salonen och Ölander är själva intresserade av ölbryggning och ett mikrobryggeri i anslutning till Skärgårdsbaren finns i tankarna för framtiden.