Hoppa till huvudinnehåll

Vega

M.A.Numminen: Jag kopplar av med metafysik

Från 2016
Uppdaterad 09.08.2016 14:24.
Vegas sommarpratare 2016 M.A. Numminen
Bildtext Mauri Antero trivs med att resa runt i både Finland och Sverige, här en bild från ett soligt Göteborg.
Bild: Pedro Hietanen

Vad är verkligt? Hur ser den fria viljan ut? Finns Gud, och vilken är människans plats i universum?

När M.A. Numminen behöver koppla av ordentligt, slänger han sig i soffan på sommarstugan och läser den kontroversiella filosofen Martin Heideggers bok Vara och Tid. Allra helst ska det vara i översättning av den svenske filosofen Jim Jakobsson.

- För då får man dessutom njuta av fyndiga översättningar till svenska av tyska filosofiska termer. Vad sägs till exempel om ordet “helvaro” översatt från tyskans “Ganzsein”?

Numminen fascineras av "ambitionen att överblicka den mänskliga tillvaron med allt vad det innebär i den handfasta omvärld vi alla är väl förtrogna med och mer eller mindre obesvärat kan orientera oss i".

Heideggers filosofi väcker fortfarande stora känslor bland filosofer. Endel tycker att Heideggers filosofi inte är någon filosofi alls, utan bara mystiskt tänkande utan stort värde.

- Några andra, till exempel jag, placerar honom bland de största oliktänkarna i filosofins historia.

Var Heidegger nazist?

Heidegger var inte en alldeles okomplicerad person. År 1933 anslöt han sig till nazistpartiet men beskrev efter andra världskriget det hela som ett misstag. Heideggers stora kärlek var en judinna, den världsberömda filosofen Hannah Arendt. När hans Schwarze häfte publicerades år 2014 blev han ännu mera missförstådd.

Till och med Heidegger-föreningens ordförande, professor Günter Figal avsade sig posten på grund av de svarta häftena.

- Det är svårt att förstå. Det verkar som en överreaktion. Några politiskt felbedömda åsikter kan inte förstöra en hel filosofi.

Språket viktigt

M.A. Numminen är, förutom artist, utbildad i filosofi, sociologi och allmän språkvetenskap, tre ämnen som han ständigt återkommer till. I sitt sommarprat, som inleder säsongen för i år, talar han bland annat om vikten av att känna till sitt eget land och våga tala de två nationalspråken.

- För den finska lyssnaren säger jag: Res till Föglö och tala svenska, du kommer att bli väl emottagen.

I samma veva uppmanar han den svenskspråkiga lyssnaren att ta sig en tur till Östermyra (ett namn som många inte ens känner till!) och besöka museiområdet Törnävä.

Numminen bjuder på allt från opera (ett annat av hans stora intresseområden) till 60-tals rock, i sitt sommarprat. Du kan också ladda ner programmet som musikfri podcast.

M.A.Numminen är en folkkär artist och författare, med rötterna i finska Somero. Men vad heter han enligt egen utsago på svenska, italienska och franska?

Lyssna på M.A.Numminens sommarprat via arenan.yle.fi

Listan på alla Vegas sommarpratare 2016

M.A. Numminen 2016

27:33

Vegas sommarpratare 2016

Diskussion om artikeln