Hoppa till huvudinnehåll

Vega

Sixten Korkman: Jag har ingen sympati för marknadsfundamentalism

Från 2016
Uppdaterad 09.08.2016 14:24.
Sixten Korkman
Bildtext Sixten Korkman talar bland annat om identitet och värderingar.
Bild: Julia Korkman

Om EU, kriser och politik, men också om identitet, värderingar och sjömansliv handlar professor emeritus Sixten Korkmans sommarprat.

- Vad är nyckeln till lycka? Handlar det om pengar? Blir man lyckligare om man får högre inkomst?

Det är några av frågorna som Korkman, professor emeritus vid Aalto-universitetet, funderar på i sitt program. Men vi får också följa med ut på havet, till exempel till Bilbao, till finkan vid Nylands brigad - och till Bryssel och senare Tokyo i början av nittiotalet där det dansas på bord i restauranger.

Ett boktips

Som skolpojke läste Korkman Harry Martinssons roman Nässlorna blomma. Det samhälleliga budskapet i boken är lätt att identifiera: Man ska ta hand om de svaga i samhället, alla behöver ett hem och vård, det måste finnas en human familjepolitik, barn ska få gå i skola och bilda sig.

- Harry Martinsson står för de värderingar som utgör grunden för den nordiska välfärdsstaten.

År 1973 vistades Korkman vid Stockholms universitet, där det bland studenterna fanns många vänsterradikaler som hatade kapitalisterna men ännu mera varandra. Hemma i Finland vid samma tid var alla stalinister, vilket för Korkman var ett lika stort mysterium.

- Men jag har inte heller någon sympati för den typ av marknadsfundamentalism som vill maximera det individuella ansvaret och minimera välfärdsstaten. Den som har läst Nässlorna blomma torde vara vaccinerad mot den typ av stupid fanatism som exemplifieras av både stalinister och marknadsfundamentalister.

I musikväg bjuder Korkman på både opera, marsch och visor. Du kan också ladda ner en musikfri podcast.

Sixten Korkman sommarpratade i Radio Vega den 29.6 kl. 10.03 och 18.03. På arenan.yle.fi kan du lyssna på programmet när du själv vill.

Listan på Vegas sommarpratare 2016

Sixten Korkman 2016

32:34

Vegas sommarpratare 2016

Diskussion om artikeln