Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Tuff framtid väntar Finlands äldsta dagstidning

Från 2016
Åbo Underrättelser och Pargas Kungörelser vid Förlags Ab Sydvästkusten samarbetsförhandlar
Bildtext PK och ÅU står inför stora utmaningar och drabbas då förlaget sparar.
Bild: YLE/Nina Bergman

Förlags Ab Sydvästkusten som ger ut Åbo Underrättelser och Pargas Kungörelser står inför stora utmaningar. Samarbetsförhandlingar pågår och nästan 20 procent av personalen kan få gå.

Förlagets majoritetsägare är Stiftelsen för Åbo Akademi och skattmästare Lasse Svens säger att stiftelsen i det här skedet inte är redo att öppna plånboken för att täcka förlagets förluster.

Skattmästaren Lasse Svens vid Stiftelsen för Åbo Akademi sitter och läser Åbo Underrättelser.
Bildtext Vi tar vårt ansvar men tidningarnas resultat måste bära verksamheten säger skattmästaren Lasse Svens vid Stiftelsen för Åbo Akademi.
Bild: Yle/Jesper Alm.

- Stiftelsens primära uppgift är att stöda Åbo Akademi och det är det som våra donatorer har haft som avsikt då de har testamenterat pengar till oss, säger Svens. Vi tar vårt ansvar för tidningarna också men ekonomin måste nog vara sådan att verksamheten bär sig själv.

Hundratusentals euro i förlust

Ifjol gjorde Förlags Ab Sydvästkusten ett minus på 314 000 euro och då trenden är nedåtgående måste ägarna göra något för att stävja den negativa utvecklingen.

- Det som är bra är att balansen för förlaget ser fortsättningsvis ganska stark ut men i en situation där resultatet inte bär verksamheten måste vi vidta åtgärder för att rätta till det, säger Svens.

I nuläget är Stiftelsen för Åbo Akademi som majoritetsägare med över en 80 procentig ägarandel inte redo att skjuta till extra kapital för att täcka förlusterna som har uppkommit.

- Vi är bara en aktieägare bland 200 andra och visst kan ett aktiebolag be om mera pengar men på lång sikt måste verksamheten bära sig själv, säger Svens. Vi tar vårt ansvar men i nuläget är det inte aktuellt med mera kapital för tidningarna.

”Vi börjar knappast sälja gummistövlar”

Förlags Ab Sydvästkustens verkställande direktör Harry Serlo förstår ägarnas önskan och kan i nuläget inte kommentera något i detalj om de pågående samarbetsförhandlingarna.

Harry Serlo
Bildtext Verkställande direktör Harry Serlo ser framåt och hoppas hitta nya intjäningsmodeller för förlaget.
Bild: YLE/Linus Hoffman

- Målet är att vi ska vara färdiga före midsommar och då vet vi också hur många som drabbas, säger Serlo. I nuläget är nedskärningsbehovet fem årsverken men hur vi sparar är ännu oklart.

Samtidigt som samarbetsförhandlingarna genomförs gör också förlaget upp långsiktiga planer för framtiden.

- Vi tittar på verksamhetsområden som ligger nära det vi gör idag och vi börjar knappast sälja gummistövlar, säger Serlo. Däremot finns det mycket verksamhet som har att göra med införskaffandet av information, bearbetning av information och distribution av information som vi är intresserade av att utveckla.

Det finns många nya möjligheter och enligt Serlo går man nu igenom allt och ser över möjligheterna att få in mer intäkter i framtiden.

- Det finns till och med de som har startat upp nya tidningar så visst finns det alla möjligheter för oss också, säger Serlo. Tanken är att hitta uppdrag som inte ingår i paletten i dag.

En femtedel av personalen kan drabbas

Samarbetsförhandlingarna avslutas onsdagen den 22.6 och före midsommar ska alla som drabbas ha fått besked.

I nuläget är sparkravet fem årsverken vilket i klarspråk betyder att 4-5 personer kan tvingas gå. Då nästan en femtedel av personalen drabbas står förlaget inför tuffa tider.

- Vi ser över alla lösningar och nedskärningarna behöver inte betyda att allt sker via uppsägningar, säger Serlo. Läget är tufft men vi ska nog klara det.

Huvudförtroendeman Johan Backas hoppas att ingen ska sägas upp men det är oklart hur det går.

- Jag kan tyvärr i nuläget inte säga något om hur samarbetsförhandlingarna framskrider men till midsommar ska vi vara klara, säger Backas. Förhandlingarna har förts i en god anda och vi har försökt komma med motförslag till arbetsgivaren men mer än så kan jag inte säga nu.

Diskussion om artikeln