Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Kvinnliga pionjärer i stan: Arja Alho löste budgetkris medan männen badade bastu

Från 2016
Uppdaterad 20.07.2016 18:15.
Arja Alho, första kvinnliga ordförande för Helsingfors stadsstyrelse och stadsfullmäktige.
Bildtext Arja Alho var första kvinnliga ordförande för Helsingfors stadsstyrelse och stadsfullmäktige.
Bild: Yle/Mira Myllyniemi

År 1919 började nio kvinnliga pionjärer arbetet i Helsingfors stadsfullmäktige. Först 70 år senare fick en kvinna sitta på ordförandeposterna i stadsstyrelsen och stadsfullmäktige.

I vår serie Kvinnliga pionjärer i stan handlar det den här veckan om kvinnornas intåg i Helsingfors stadsstyre.

Den minuten var viktig när vi märkte att vi hade makten i våra händer.

Arja Alho är före detta kommunal- och rikspolitiker och i dag forskare och chefredaktör för tidningen Ydin. Hon blev invald i Helsingfors stadsfullmäktige i kommunalvalet 1980 som representant för SDP, då 26 år gammal.

Yle Huvudstadsregionen

4:43

Nio år senare blev hon som första kvinna ordförande för stadsstyrelsen, och 1993 blev hon dessutom den första kvinnan som fick sitta på stadsfullmäktiges ordförandepost.

Förstås visste jag att jag måste vara jätteduktig och läsa allt åtminstone två gånger.

- Förstås visste jag att jag måste vara jätteduktig och läsa allt åtminstone två gånger. Och sedan fanns där ganska många komplicerade processer. Men jag hade redan lite erfarenhet av mötesteknik, så det var ganska lätt för mig. Men jag visste också att jag inte fick göra några fel, så det var en lite stressande situation.

Det här var ungefär 70 år efter att kvinnorna fått tillträde i kommunalpolitiken.

Första kvinnorna började i stadsfullmäktige 1919

År 1919 bestod Helsingfors stadsfullmäktige för första gången också av kvinnor. De utgjorde då 15 procent av stadsfullmäktige.

Lista över Helsingfors stadsfullmäktige 1919.
Bildtext En del av listan över Helsingfors stadsfullmäktige 1919.
Bild: Skärmdump från Helsingfors stadsarkivs sajt sinettiarkisto.fi

De första kvinnorna i Helsingfors stadsfullmäktige var Bertha Tabelle, Jenny af Forselles, Elin Holmberg och Emma Åström från Svenska folkpartiet, Miina Sillanpää och Toini Johansson från SDP, Olga Oinola och Hedvig Gebhard från Samlingspartiet samt Paula af Heurlin från Framstegspartiet.

Men det dröjde ändå innan kvinnorna fick någon verklig makt i stadsstyret.

Jag blev också i socialdemokratiska gruppen först vald till sekreterare eftersom jag nu var en ung och duktig kvinna.

Ung och duktig kvinna valdes till sekreterare i början av 80-talet

Ännu 1980 när Arja Alho kom in i stadsfullmäktige inte bara en fullmäktigeledamot, utan en ung kvinnlig fullmäktigeledamot.

- Visst fanns det också kvinnor där, men kvinnornas roll var inte så betydande. Och jag blev också i socialdemokratiska gruppen först vald till sekreterare eftersom jag nu var en ung och duktig kvinna.

Ändå tackade hon och tog emot eftersom hon tänkte att hon på det sättet skulle kunna lära sig något.

Helsingfors stadsfullmäktige var föregångare på jämställdhetsfronten

Trots det var Helsingfors stadsfullmäktige ändå föregångare när det kom till jämställdhet.

Utvecklingen på jämställdhetsfronten har överlag gått långsammare i kommunalpolitiken än vad det har gjort i rikspolitiken. Kvinnorna fick tillträde i kommunalpolitiken över tio år senare än i rikspolitiken.

Helsingfors stadshus.
Bildtext I dag består Helsingfors stadsfullmäktige av 46 procent kvinnor.
Bild: Yle/Mira Myllyniemi

Helsingfors var mera progressiv.

Ännu i slutet av 60-talet fanns det inte en enda kvinnlig fullmäktigeledamot i 66 av landets 520 kommuner, och bara en kvinnlig fullmäktigeledamot i var fjärde kommun.

Samtidigt var nästan en tredjedel av ledamöterna i Helsingfors stadsfullmäktige kvinnor.

- Helsingfors var mera progressiv, alltså jag tror att vi var de första som blev ordförande för kommunstyrelsen och -fullmäktige och jag blev också vald till gruppordförande i socialdemokratiska gruppen. Och det var också första gången en kvinna var ordförande.

Jag tror att det var en tid när saker började förändras. Det var entusiasm i luften.

Vad sade dina partikollegor från andra kommuner?

- Nå, åtminstone mina kvinnliga kolleger var mycket förtjusta och tyckte att vi var ett bra exempel. Och jag tror att det var en tid när saker började förändras. Det var entusiasm i luften.

Helsingfors stadshus.
Bildtext När Alho började i stadsfullmäktige 1980 kände hon att de kvinnliga ledamöter inte hade någon större makt - sex år senare nådde hon en milstolpe.
Bild: Yle/Mira Myllyniemi

Karlarna gick i bastun och jag och Ritva väntade på att de skulle komma tillbaka. Och vi märkte där att herregud, vi kan nu göra ett avtal.

Två kvinnor löste budgetförhandlingarna 1986

Sex år efter att Alho första gången blev invald i stadsfullmäktige blev hon som första kvinna gruppordförande för SDP:s fullmäktigegrupp. Samma år fick också Samlingspartiet en kvinnlig fullmäktigegruppordförande, Ritva Laurila.

Samma år, det vill säga 1986, hade staden ganska svåra budgetförhandlingar. Och fullmäktigegruppernas ordföranden hade därför samlats i Villa Harbo i Nordsjö.

Det var roligt att se deras ansikten när vi sa att vi kan gå hem nu, vi har hittat lösningen.

- Karlarna gick i bastun och jag och Ritva väntade på att de skulle komma tillbaka. Och vi märkte där att herregud, vi kan nu göra ett avtal, att varför behöver vi män till det här. Och det var roligt att se deras ansikten när vi sa att vi kan gå hem nu, vi har hittat lösningen. Den minuten var viktig när vi märkte att vi hade makten i våra händer.

Och trots att de manliga kollegorna inte tyckte om det här så var kvinnornas förslag ändå enligt dem så bra att det var det som gick igenom.

Yle Huvudstadsregionen

3:27
Helsingfors stadsorkester.
Bildtext Alho kände sig orättvist behandlad när Helsingfors festspel 1995 gick med stora förluster. Bilden är från 2015.
Bild: Heikki Tuuli

Fick mera kritik för att hon var kvinnlig politiker

Med mera makt kommer också ett större ansvar.

- Visst var det också mycket kritik. Och alltid när man har makt kommer det också fiender, och det märkte jag. När jag hade svårigheter så var det ingen som stödde mig.

Jag tror att om jag skulle ha varit en man hade det varit annorlunda.

Alho upplevde dessutom att hon ibland fick mera kritik än vad hon skulle ha förtjänat bara för att hon var kvinna. Bland annat när Helsingfors festspel hade ekonomiska svårigheter 1995.

- Då tyckte jag att alla som visste hur läget var borde ha vetat att det inte var jag som hade orsakat förlusterna, trots att jag var ansvarig för dem. Då var alla mycket kritiska och stödde mig inte. Och jag tror att om jag skulle ha varit en man hade det varit annorlunda.

Hon påminner om att händelser som den här sker ofta, och att det inte blir lika stort hallå varje gång.

Jag gjorde ett avtal med Raimo Ilaskivi, som var överborgmästare på den tiden. Jag sade att han har mera erfarenhet än mig och att vi måste samarbeta.

Överlag är hon ändå nöjd med det hon hann uträtta under sin tid som kommunalpolitiker. Och hon har också fått en hel del tack för det.

En orsak till att det gick så bra är enligt Alho att hon genast i början bad om hjälp.

- Jag gjorde ett avtal med Raimo Ilaskivi, som var överborgmästare på den tiden. Jag sade att han har mera erfarenhet än mig och att vi måste samarbeta. Och det här var ganska viktigt.

Airi Ilaskivi och Raimo Ilaskivi på presidentens slott 1975.
Bildtext Raimo Ilaskivi var stadsdirektör i Helsingfors 1979-1991.
Bild: Kalle Kultala

Hon säger att hon har respekt för Ilaskivi, som inte gjorde någon större grej av att hon bad om hjälp.

Också kvinnonätverk inom både kommunal- och rikspolitiken har varit till stor hjälp, säger hon.

Jag är också mycket stolt över Helsingfors stad just eftersom vi har varit i främsta linjen att utveckla jämställdheten.

Jämställdheten i Helsingfors bra i dag, men kan alltid bli bättre

Enligt Alho går utvecklingen gällande jämställdheten i Helsingfors kommunalpolitik i rätt riktning. Och läget i dag är enligt henne rätt bra.

- Jag är också mycket stolt över Helsingfors stad just eftersom vi har varit i främsta linjen att utveckla jämställdheten.

Samtidigt säger hon att man aldrig kan säga att man är nöjd.

- Det finns alltid något att göra.

Diskussion om artikeln