Mathantverkare - en växande yrkeskår
Intresset för mathantverk är stort och ser inte ut att mattas av. I Kimito blir havtorn marmelad och syrenblommor saft det här veckoslutet.
- Det finns ett stort intresse och jag tycker att det hela tiden ökar. Både kunderna och tillverkarna blir hela tiden fler, berättar Eija Lamsijärvi från Nagu.
Lamsijärvi håller i trådarna för utbildningsprojektet Kustens mat som går ut på att lära ut mathantverk enligt svenska Eldrimners koncept i Svenskfinland. Kustens mat finansieras av bland annat EU och arrangeras av yrkeshögskolan Novia.
- Mathantverk är närmat som tillverkas i liten skala, varsamt och utan tillsatser. Råvarorna är ofta odlade på egen gård och det finns en respekt för både råvaran och den som ska äta den förädlade produkten, förklarar Lamsijärvi.
Totalt deltar ett femtiotal personer från Åboland, Nyland, Österbotten och Åland i Kustens mat. Deltagarna kan rikta in sig på kött, fisk, mjölk, spannmål, bär och frukt eller grönsaker och svamp. Den grupp på tolv personer som specialiserar sig på bär och frukt samlas som bäst i Kimito.
Trettiosjuåriga Rebecka Fokin är blivande mathantverkare och har kavlat upp ärmarna i Axxell Brusabys kök, där provkoken sker. Också hennes man Anders Abrahamsson deltar i utbildningen men medan Rebecka har siktet inställt på bär och frukt, fokuserar Anders på grönsaker.
Paret tog för ett drygt år sedan över Kullas gård i Rosendal och nu hoppas de på att så småningom kunna öppna en gårdsbutik där band annat sylter och marmelader ska ingå i sortimentet.
- Jag tror att människor vill ha lokala livsmedel, tillverkade från grunden utan tillsatser. Unika produkter, säger Fokin som egentligen är litteraturvetare och tillsvidare arbetar med annat än familjens jordbruk.
- Men vem vet, inte är det omöjligt att jag i framtiden enbart sysslar med mathantverk.
Catrins recept på vinbärsbladssaft
150 g vinbärsblad
2 citroner eller 300 g rabarber
750 g socker
1,5 liter vatten
Skölj bladen och skiva citron eller rabarber. Koka upp socker och vatten, häll över blad och citron eller rabarber. Täck och låt stå svalt och dra 1-2 dygn.
Låt saften självrinna genom silduk. Hetta upp till 80 grader och håll temperaturen i 10 minuter. Häll upp direkt på flaskor, förslut och lägg flaskorna ner i 10 minuter.
Genom att blötlägga får man fram aromen i bladen. Rabarber eller citron bidrar till att sänka dryckens ph-värde. Det i sin tur påverkar dryckens hållbarhet och gör att drycken inte behöver kokas utan bara pastöriseras genom en upphettning till 80 grader i tio minuter.
Källa: Catrin Heikefelt, Eldrimner
Intresset för att i liten skala förädla kött, fisk, mjölk, spannmål, bär, frukt, grönsaker och svamp är stort särskilt i Åboland men på uppsving också i andra regioner. På utbildningsprojektets webbplats talar man om en ny växande yrkeskår.
- I Sverige är mathantverk en väldigt stor grej redan, förklarar Lamsijärvi och får medhåll av Catrin Heikefelt från det nationella resurscentret för mathantverk, Eldrimner, i Sverige.
Heikefelt är branschansvarig för frukt- och grönsaksförädling inom Eldrimner och har hållit kurser i Finland också tidigare. Enligt henne går utvecklingen helt klart framåt i Finland.
Tillsvidare är det lättast att hitta mathantverk på torg och i gårdsbutiker. Många restauranger skulle gärna köpa in mathantverk men utbudet vill inte ännu räcka till riktigt.
I den ursprungliga texten kallades Eldrimner ett företag men har 20.6 kl 13.40 korrigerats till nationellt resurscentrum för mathantverk.