Hoppa till huvudinnehåll

X3M

Hatty möter hat i matbutiken

Från 2016
Uppdaterad 18.06.2016 07:43.
Britten Harriet Francis-Enholm
Bildtext Hatty tror att mordet på Jo Cox delvis beror på hatretoriken i Storbritannien för tillfället. Hon stöter också själv på främlingsfientlighet som utlänning i till exempel mataffären i Finland.
Bild: Claudia Rybin/Yle

Brittisk-finlandssvenska psykologen Hatty Francis-Enholm ger sin syn på mordet på Jo Cox, brexit och hatretoriken i samhället. Som utlänning i Finland stöter hon själv på främlingsfientlighet.

Brittiska politikern Jo Cox från Labourpartiet mördades brutalt på torsdagen. Hatty Francis-Enholm är en brittisk psykolog som flyttade till Finland i början av 2000-talet och blev kvar för kärleken. Hon har aktivt följt med rapporteringen kring mordet på Cox.

- Jag var helt chockerad och grät när jag hörde det. Jag läste allt jag kom över men kunde ändå inte tro det. Det mest chockerande var att det just var hon som blev ett offer.

Jo Cox hade jobbat med välgörenhet i 10 år, jobbat mot rasism, trodde på EU samt att människor kan och bör leva tillsammans oavsett ursprung.

- Hon var en stark symbol för ett öppnare Storbritannien, säger Francis-Enholm.

Till exempel har folk blivit arga för att jag pratat engelska med mina barn i butiken, en gång kom en främling fram och snäste nedsättande saker till mig.

Hatty Francis-Enholm jämför henne med Vänsterförbundets nya ordförande Li Andersson här i Finland, en ung och populär kvinnlig politiker.

Får utskällning i mataffären

På sociala medier har folk reagerat med ilska och chock, många skyller på EU- och brexitkampanjen som blivit inflammerad av politikers hatretorik. Svåra problem som till exempel nedskärningar och minskade jobbtillfällen skylls på invandrare och flyktingkrisen. Det snacket har synts i debatten om brexitomröstningen som har blivit allt hätskare och politikerna har inte dragit sig för att använda hårda ord. Hatretoriken finns också i Finland menar Francis-Enholm.

- Hatet finns även här. Som utlänning har jag upplevt det själv, det finns mycket hat och misstänksamhet. Till exempel har folk blivit arga för att jag pratat engelska med mina barn i butiken, en gång kom en främling fram och snäste nedsättande saker till mig.

Psykiskt sjuka dras med i hatet

Mördaren ropade under dådet ”Britain first” som både är ett slagord för brexitsupportrarna och ett högerextremt parti som mördaren uppges ha kopplingar till. Detta får många att tro att dådet är kopplat till omröstningen om Storbritanniens eventuella utträde ur EU. Mannen beskrivs också som en enstöring med psykiska problem.

Folk som tidigare bara lagt bilder på sina barn på Facebook lägger nu upp statusar och alla har en åsikt.

– Han bodde i ett område med många invandrare och muslimer, det ser ut som att han har tagit till sig av hatretoriken. Politikernas hatretorik är inte bra för utsatta människor med psykiska problem, de är mottagliga för det vilket lätt kan trigga dem, säger Francis-Enholm.

Blomsterhyllningar till minnet av Jo Cox på Parliament Square, London 16.6.2016
Bildtext En ström av chockade och sörjande britter har uttryckt sin sorg för Jo Cox död.
Bild: EPA/WILL OLIVER

Spännande omröstning nästa vecka

Storbritannien är splittrat inför omröstningen nästa vecka den 23 juni. Mordet på Jo Cox kan ha inverkan på kampanjens slutspurt.

– Människor engagerar sig mer i brexit på grund av det här. Folk som tidigare bara lagt bilder på sina barn på Facebook lägger nu upp statusar och alla har en åsikt. Många säger ifrån mot hatretoriken, att vi till hennes minne måste komma bort från den, säger Hatty Francis-Enholm.

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln