Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Inte alltid lätt att parkera då man sitter i rullstol

Från 2016
Uppdaterad 20.06.2016 07:25.
Annika Skog.
Bildtext Annika Skog säger att S-Market i Näse har tillräckligt med parkeringsrutor för funktionshindrade.
Bild: Yle/Sofia Strömgård

Parkeringsplatserna i Borgå kan vara en utmaning om man sitter i rullstol. Annika Skog undviker parkeringen vid Citymarket. Där finns bara två platser avsedda för funktionshindrade.

Yle Östnyland fick tips från en lyssnare om att det finns för få parkeringsplatser för funktionshindrade vid Tokmanni och Lidl i Östermalm i Borgå. Då Yle Östnylands reporter besökte platsen var de båda platserna som är avsedda för funktionshindrade upptagna. Dessutom hade en tredje bil parkerat vid ingången fastän det inte finns någon parkeringsruta där.

En bärförsäljare bekräftar att det ofta är fullt vid parkeringsplatserna som är avsedda för funktionshindrade vid ingången.

Tokmanni i Östermalm i Borgå.
Bildtext En bil har parkerat bredvid de egentliga rutorna utanför Tokmanni i Borgå.
Bild: Yle/Sofia Strömgård

Lokalkännedom är bra att ha

Annika Skog sitter i rullstol och har en egen bil. Hon säger att det ibland kan vara svårt att hitta en parkeringsplats.

– Det är inte alltid hemskt lätt men man känner till de ställen som man vet att det finns platser.

Skog bor själv i centrum och behöver därför inte använda sin bil särskilt ofta. Hon brukar ta sig till S-Market i Näse med bil och där finns det gott om platser, hela åtta stycken för funktionshindrade. En plats som hon däremot undviker är Citymarket i centrum. Där finns det två, ganska små parkeringsrutor.

– Om det inte finns lediga parkeringsplatser måste jag använda en vanlig ruta. Men det finns alltid en risk att en annan bil kommer för nära och då kommer jag inte in i bilen.

Vintern är besvärlig

Annika Skogs bil har en rullstolsrobot som hon använder för att få in rullstolen i bilen. Roboten kräver en del plats kring bilen när man parkerar.

– På vintern är det definitivt inte lätt att fara någonstans då snön tar så mycket utrymme i parkeringsrutorna.

För att få parkera i en ruta avsedd för funktionshindrade måste man ha ett tillstånd från Trafikverket. Annika Skog tycker att man eventuellt kunde begränsa antalet tillstånd eftersom de personer som har rätt att parkera har olika slag av funktionshinder.

Det är betydligt svårare för Skog att ta sig ut ur bilen än det är för någon som använder kryckor.

– Man ger ut tillstånd både till människor som sitter i rullstol och sådana som går med käpp. Jag tycker att det är lite väl stor variation. Med käpp kommer man nog ur bilen på en vanlig parkeringsplats.

Funktionshindrade har specialrättigheter

Trafiklärare Miko Högström från Borgå bilskola säger att man som funktionshindrad kan parkera också på sådana ställen där det vanligtvis är förbjudet.

Miko Högström.
Bildtext Miko Högström visar vilka trafikmärken som tillåter parkering för en funktionshindrad.
Bild: Yle/Sofia Strömgård

– Man kan parkera även där det är förbjudet för vanliga bilister att parkera. Men man ska använda bondförnuft och ta trafiken i beaktande.

Dessutom behöver man inte betala för parkering och man har också rätt att parkera längre än vanligt. Man behöver alltså inte använda parkeringsskiva.

Högström tycker att det finns hyfsat med parkeringsplatser för funktionshindrade i Borgå.

– Bilister kan också respektera parkeringsrutorna avsedda för funktionshindrade.

Diskussion om artikeln