Svensk modell: Jobba sex timmar med full lön
Förkortad arbetsvecka med full lön kan vara lönsamt för både löntagare och arbetsgivare. Modellen utgår från att sjukskrivningarna minskar i tunga jobb och testas nu på flera sjukhus i Sverige.
När man förlänger arbetstiden i Finland för offentligt anställda går man i Sverige på många arbetsplatser åt motsatt håll. Flera sjukhus har försök med förkortad arbetsvecka för full lön.
Meningen är att minska sjukfrånvaron bland personalen och få fler anställda att stanna kvar i jobb som är fysiskt påfrestande.
Avdelning 23 på Södertälje Sjukhus är en infektionsavdelning med 14 platser, dit patienterna kommer för att vårdas efter akutskedet i vården. Det handlar om ett typiskt sjukvårdarjobb. Man går i tre skift och arbetet innebär tunga lyft och obekväma arbetsställningar.
Trötthet och sjukskrivningar bland personalen fick den här nystartade avdelningen att tänka om.
I stället för drygt 38 timmar per vecka blir det i medeltal drygt 32, med samma lön. Det blir i medeltal sex arbetstimmar per dag, även om de placeras ut över arbetsveckan med några normallånga dagar och flera lediga dagar.
Patienterna får nöjdare personal
Sjukvårdaren Alexandra Lindgren säger att det finns mera tid att återhämta sig mellan arbetspassen nu.
- Först och främst blir man mycket piggare, eftersom man har flera lediga dagar i följd. Patienterna tror jag upplever att man är mycket trevligare mot dem och det är bättre stämning på jobbet också, säger Lindgren.
Chefssjuksköterskan Daniel Thiberg säger att systemet än så länge går ihop, då man inte ännu har full personalstyrka och alla patientplatser fyllda.
Det ingår i modellen att fler arbetar lördag till söndag och man får en jämnare bemanning under veckorna. Och arbetsgivaren kan förtjäna på systemet tack vare färre sjukskrivningar.
- Den faktiska personalen som är på plats ökar ju. Vi får en inbesparing via färre sjukskrivningar och antalet rehabiliteringsfall minskar. Vi hittar vinningar i hur personalen mår och vi måste hitta lösningar för att locka tillbaka personalen till sjukhusvården, säger Thiberg,
Avundsjuka inom andra branscher?
Men i det här skedet kan man inte ännu säga hur lönsamt systemet är rent ekonomiskt sett och det ska utvärderas i höst. Också i Stockholm och Göteborg testar ett par sjukhusavdelningar liknande system.
Om det visar sig vara lyckat kan det bli en förhandlingsfråga om förkortad arbetstid inom hela branschen.
Hur stor förståelse tror du att det finns i det övriga samhället för att man inom vissa branscher går in för förkortad arbetsvecka med full lön?
- Det är en bra fråga. Jag tror att förståelsen kan vara blandad. Det finns många yrkesgrupper som har tunga arbeten. Vi ser att vi måste testa någonting. Bra exempel kan kanske också spridas till andra branscher, säger Thiberg.
- Eftersom de har svårt att höja våra löner tycker jag att det är jättebra att få förminskad arbetstid. Då möts man på halva vägen ungefär, säger Alexandra Lindgren.