Hoppa till huvudinnehåll

Sport

”Mörkt, men vill inte kasta in handduken” – Berghem byter gren igen

Från 2016
Jonna Berghem under träningar i Kvarnbäcken.
Bildtext Jonna Berghem skippar Elittävlingarna i Lapinlahti och satsar istället på träning.
Bild: Yle/Janne Karinkanta

Fortsatta baklårsbekymmer har satt käppar i hjulet vad gäller Jonna Berghems EM-planer. De sega skadorna ser ut att framtvinga en satsning på längre distanser.

– Jag tror på mig själv och jag tror nog att jag kan gå ganska långt.

Såhär säger Jonna Berghem, utan att vara säker på vad hennes huvuddistans i framtiden kommer att vara.

För tillfället tampas Berghem än en gång med sina baklår som inte vill hållas friska. Säsongens huvudmål var att göra stormästerskapsdebut på seniornivå, men just nu ser det inte ut som om Berghem skulle vara med i EM i Amsterdam i juli.

– Inte skulle jag villa säga att jag har kastat in handduken vad gäller EM i och med att det finns nästan två veckor tid att göra gränsen. Men för tillfället är jag så långt ifrån då jag inte har kunnat träna ordentligt, så det ser lite mörkt ut på den fronten. Men vi får se.

Jonna Berghem kör rehab i Kvarnbäcken.
Bild: Yle/Janne Karinkanta

På söndagen står säsongens första Elittävlingar på programmet i Lapinlahti men Berghem tänker istället satsa på träning och på att få benen i skick.

Utveckling trots skadorna

I februari vann Berghem sitt första FM-guld på seniornivå då hon var etta på 200 meter i inomhus-FM. Då såg det ganska ljust ut med tanke på sommaren.

– Hallsäsongen gick jättebra. Efter problemen förra säsongen kom jag igång ganska sent på hösten men kom ändå upp till personbästa i vintras. Direkt efter hallsäsongen började jag ändå få problem med båda låren så jag har inte kunnat träna max löpning eller styrketräning.

Det här är som sagt inte den första gången som Berghem lider av baklårsbekymmer, och det är heller inte den fösta gången som hon får svara på frågor gällande sina skador.

– Det här är sådant som man får ta som idrottare. Nog hoppas jag ju på att få baklåren i skick, det är ganska många tävlingar och säsonger som har farit på grund av det här.

Berghem menar ändå att hon aldrig har övervägt att ge upp och strunta i toppidrotten.

– Nej, det har jag inte. Nog måste man ju ha lite sisu. Trots skadorna har jag ju ändå gått framåt, så det är egentligen ganska motiverande att jag vet att om jag bara hålls frisk så kommer jag att gå långt.

Grenbyte aktuellt

Men då Berghem inte verkar bli kvitt skadorna så kan lösningen bli att byta distans. I början av sin karriär hade hon 100 meter häck som sin huvudgren, men på den senaste tiden har hon satsat på 200 meter slätt.

Häckarna och de korta distanserna är en stor påfrestning för baklåren, därför tänker Berghem ge banvarvet en chans.

– Vi har tänkt att vi kanske börjar sikta på 400 meter och 400 meter häck. Det är inte lika explosivt som 100 och 200 meter. Häckarna är ganska hårda för baklåren och 200 meter är ganska nära 100 meter. 400 meter har jag aldrig löpt men mitt steg är sådant som passar ganska bra in på det. Jag tycker mer om att springa korta sträckor då det kanske inte är så kul när man på 400 meter får mjölksyror och mår dåligt, men löpsteget är kanske mer lämpligt för den distansen.

Om experimenterandet med 400 meter går bra så tror Berghem att det väl kan bli hennes huvuddistans i framtiden, och helst ska det finnas häckar på banan.

– Häckträning är roligt, jag har alltid tyckt om det. Det är många som redan i flera år har tjatat att jag borde stiga upp på 400 meter. Om det sen blir 200, 400 eller 400 meter häck, det får vi se.