Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Prästen full på skriftskola - blev hemskickad

Från 2016
en sliten gammal psalmbok
Bild: Arja Lento

Konfirmanderna på en skriftskola i Satakunta märkte något konstigt under sin första lägerdag på ett skriftskolläger i Satakunta. Prästen var berusad på arbetstid.

Det var fråga om en vikarierande präst som för några veckor sedan jobbade tillfälligt på en finskspråkig församling. Både unga lägerdeltagare och vuxna ledare reagerade på att prästen var påverkad av rusmedel under den första dagen.

Följande dag tog man ett snack med prästen som medgav att hen druckit alkohol och gick med på att åka därifrån.

Biskop Björn Vikström.
Bildtext Björn Vikström, biskop på Borgå stift beklagar det som skett.
Bild: Yle/Nicole Hjelt

Prästen har efter det här haft en diskussion med biskop Björn Vikström. Prästen i fråga är inte anställd någonstans för tillfället, men har tidigare haft en tjänst i Borgå stift och räknas därför till just Borgå stift.

Ovanligt och beklagligt

Björn Vikström säger att det här är ett mycket ovanligt fall.

- Det här har inte hänt tidigare under mina sju år som biskop. Det som gjordes bra i den här finska församlingen var att man avlägsnade personen i fråga och fortsatte lägret på ett tryggt sätt, säger Vikström.

Vikström har ännu inte fått ta emot samtal från oroliga föräldrar men tycker att det är synd att kyrkans rykte fått sig en stöt.

- Skriftskolan är ett av våra flaggskepp så det är en allvarlig och tråkig incident. Jag vill ännu understryka hur ovanligt det här är, säger Vikström.

Biskopen tycker också det är viktigt att ta reda på hur prästen mår och varför hen drack på arbetstid.