Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Irlands främsta hopp: ett alltför reservbetonat Italien

Från 2016
Uppdaterad 22.06.2016 21:29.
Programmet är inte längre tillgängligt

Italien är gruppvinnare oavsett hur matchen mot Irland slutar. Att de italienska stjärnorna vilas med tanke på åttondelsfinalen får Irland att drömma om avancemang.

Italien-Irland

Grupp E, Lille, klockan 22.
Matchen sänds på Yle Fem och Arenan och refereras på svenska av Christoffer Herberts.

Förutsättningar:

Matchen är totalt betydelselös för Italien som fortsätter sitt EM-äventyr som E1 i det fortsatta spelschemat, oavsett hur det går mot Irland. Italien har förståeligt nog redan tankarna på måndagens åttondelsfinal mot Spanien.

Redan i de första kommentarerna efter segern mot Sverige i fredags avslöjade tränaren Antonio Conte att han tänker ge ansvar åt sina reserver i gruppspelets sista match. Visst, spelarna som nu får chansen vill ju visa att de förtjänar en plats i startelvan i fortsättningen, men samtidigt har lagledningen tydligt signalerat att kvällens match är av sekundär betydelse och ett toppladdat Italien är svårt att tänka sig.

Irland har däremot allt att spela för. Samtidigt möts Belgien och Sverige, och Irland vet att med tre poäng tar sig den nuvarande gruppjumbon förbi en av de två, och fixar irländskt avancemang som grupptrea med fyra poäng.

Är Irlands toppmotiverade A-lag tillräckligt bra för att ta poäng av Italiens mindre motiverade bänknötare? Där kvällens nyckelfråga.

Håll koll på:

Simone Zaza, Italien.
Pellé och Éder är definitivt Italiens förstaval i anfallet, men Juventusforwarden Zaza gjorde ett bra inhopp mot Sverige och lär få starta i dag. Kostade Juventus nästan 20 miljoner euro från Sassuolo och gjorde fem ligamål under sin första säsong för Turinklubben.

Shane Long, Irland.
"Långa bollar på Shane" var Irlands misslyckade taktik mot Belgien, men mer av samma vara är att vänta mot Irland. Gjorde livsviktiga irländska mål när laget knep poäng av Tyskland och Polen i kvalet, fler fullträffar av Long är nyckeln till nya irländska fotbollsmirakel.

Historien:

Senast lagen möttes blev det 0-0 i en träningsmatch med VM 2014 runt hörnet. Av de tolv inbördes matcherna före det har Italien vunnit åtta. Lagens senaste slutspelsmöte var i sista gruppspelsomgången EM i Polen för fyra år sen: Blivande finalisten Italien vann med 2-0 efter mål av Antonio Cassano och Mario Balotelli.

Utropstecknet:

Nämnda 0-0-match mellan Italien och Irland är faktiskt Italiens senaste helt mållösa landskamp. Efter det har det italienska landslaget, ofta förknippat med målsnål tråkfotboll, spelat 26 raka landskamper som bjudit på mål.

Frågetecknet:

Irland har inte vunnit i ett EM-slutspel sedan nationens allra första match, mot England i EM 1988. Visst känns det väl som att väntan på den andra kan bli riktigt lång? Inför kvällens match väntas tränaren Martin O'Neill peta formsvaga spelare som Ciaran Clark och James McCarthy, men ersättarna håller ingen hög EM-klass de heller.

Möjliga laguppställningar:

Italien:
Sirigu - Darmian, Ogbonna, Barzagli - De Sciglio, Florenzi, Motta, Sturaro, El Sharaawy - Zaza, Immobile

Irland:
Randolph - Coleman, O'Shea, Keogh, Brady - Hendrick, Quinn, Whelan, Hoolahan, McClean - Long

Referentens tips:

Också med nya namn i laget jämfört med de två första omgångarna är Italien starkare än Irland. Irländarna säljer sig dyrt, men Italien tar en ny behärskad 1-0-seger.

Programmet är inte längre tillgängligt

Diskussion om artikeln