Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Ban Ki-moon: Europa har lämnat Grekland i sticket

Från 2016
Uppdaterad 19.06.2016 07:24.
Ban Ki-moon på flyktingläger i Lesbos
Bild: ALEXANDROS BELTES/ EPA

FN:s generalsekreterare Ban Ki-moon efterlyser fler och effektivare åtgärder i flyktingkrisen av såväl Europa som hela det internationella samfundet.

Ban Ki-moon, som besökte två flyktingläger på den grekiska ön Lesbos i lördags, säger att Grekland lämnats ensamt med den börda som den enorma flyktingströmmen orsakat.

De europeiska länderna borde enligt generalsekreteraren inte stänga sina gränsen utan tillsammans arbeta för att utplacera flyktingarna och gemensamt arbeta mot människosmuggling.

Ban Ki-moon på flyktingläger i Lesbos
Bild: alexandros beltes /EPA

- Jag erkänner svårigheterna, men världen har såväl råd och kapacitet som en skyldighet att bemöta dessa utmaningar, sade Ban efter besöket.

Tiotusentals i landet mot sin vilja

Grekland är den första anhalten för många flyktingar som tar sig till Europa, men antalet flyktingar har minskat efter att EU och Turkiet i våras fattade beslut om att återbörda de flesta till Turkiet.

Den farliga Medelhavsrutten från Libyen till Italien har igen ökat i popularitet, med fatala drunkningsolyckor som följd.

Flyktingar anländer till Lesbos i gummibåt den 9 mars 2016.
Bild: EPA / KAY NIETFELD

Avtalet mellan EU och Turkiet innebär samtidigt att minst 40 000 flyktingar sitter fast i Grekland, utan möjligheter att ta sig framåt eller ens tillbaka.

Ban tackade under sitt besök Grekland för hur landet, som själv kämpar med en svår ekonomisk kris, har tagit hand om människor i nöd.

Enligt Ban har landet visat prov på verklig solidaritet, även om många av flyktingarna tvingas leva i dåliga sanitära förhållanden på läger.